Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 12 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Christian Bale scoort Netflix-wereldhit, maar is de film te pruimen?

Vergeet naast al die hitseries ook de films niet op Netflix. De grote hit van nu is The Pale Blue Eye, met Christian Bale. Al dagen op rij de best bekeken film op alle streamingdiensten.

Soms weet je het even niet meer in deze gure wintermaanden. Welke film of serie moet je nu weer streamen? Dan kom je op een punt dat gewoon maar blind de massa volgt, en kom je nu als eerst terecht bij The Pale Blue Eye.

The Pale Blue Eye op Netflix

The Pale Blue Eye is een mystery-thriller die zich afspeelt in 1830. Veel kostuums dus, daar moet je van houden. Christian Bale speelt Augustus Lando, een alcoholistische gepensioneerde rechercheur. Hij is door het leger gevraagd om de ophanging van cadet Leroy Fry aan de Amerikaanse militaire academie in West Point, New York te onderzoeken. Landor is een weduwnaar, die alleen woont sinds zijn dochter Mathilde een paar jaar eerder is weggelopen.

Een andere cadet, de welbekende schrijver en poëet Edgar Allan Poe, wordt gespeeld door Harry Melling, vooral bekend als Dudley Dursley (Dirk Duffeling) in de Harry Potter-films. Hij helpt de rechercheur mee om de moord op te lossen. Saillant detail: Edgar Allan Poe is de schrijver van de eerste detective ooit. The Pale Blue Eye heeft sowieso een indrukwekkende cast. Zo spelen ook Gillian Anderson (Sex Education, X-Files), Simon McBurney (Mission: Impossible – Rogue Nation) en Timothy Spall (Peter Pettigrew in Harry Potter) mee in de best bekeken Netflix-film van nu. Naast Edgar Allan Poe zijn de overige personages fictief.

Is de film met Christian Bale te pruimen?

The Pale Blue Eye is op 6 januari in première gegaan op Netflix en sedertdien is het volgens filmdatawebsite Flixpatrol wereldwijd de best bekeken film op alle streamingplatforms. Ook in Nederland bezet de film al vijf dagen op rij de eerste plek.

The Pale Blue Eye, christian bale, netflix, Edgar Allan Poe, Harry Melling
Harry Melling als Edgar Allan Poe (Afbeelding: Netflix)

Leuk en aardig, die kijkcijfers en een door Christian Bale aangevoerde sterrencast, maar is The Pale Blue Eye een aanrader? Onze mening: prima film, waarbij het venijn in de staart zit. Dan blijkt die prima film toch ineens een sterke film. Het is ook interessant om Edgar Allan Poe vóór zijn bekendheid als schrijver te zien, al is het een verzonnen origin story. Je merkt het, we willen niet te veel spoilers weggeven, maar we raden deze film zeker niet af. Rotten Tomatoes geeft de Netflix-film een score van 63% (zure filmcritici) en 73% (het publiek). IMDb geeft een rating van 6,7 uit 10. Maar oordeel vooral zelf.

Meer op zoek naar een serie? Deze nieuwe hit heeft Wednesday en Kaleidoscope recentelijk van de troon gestoten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.