Alrik de Jong
Alrik de Jong Kunst & Fotografie 12 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Banksy’s veiling voor Oekraïne doelwit van Russische aanvallen

Een veiling van de Britse kunstenaar Banksy is het doelwit geworden van aanvallen door Russische hackers. Dat meldt The Guardian. De reden daarvan ligt voor de hand: de volledige opbrengst gaat naar een organisatie die zich inzet voor kwetsbare inwoners van Oekraïne.

Banksy is veel meer dan een kunstenaar die de wereld verrijkt (of in de ogen van sommige mensen bekladt) met street-art. Hij is vooral activist in hart en nieren. Zo toog hij eind vorig jaar ongezien naar Oekraïne om beschoten steden te voorzien van street-art. Deels hoopvolle boodschappen en deels anti-Poetin-kunst.

Veiling Banksy doelwit Russische aanvallen

Maar naast zijn street-art steunt Banksy Oekraïne zoveel als hij kan ook financieel. Daarvoor zette hij een online veiling op, waarin vijftig limited-edition zeefdrukken te koop worden aangeboden. Op de zeefdrukken is een muis te zien, die van een doos afglijdt waar ‘fragile’ (breekbaar) op staat.

De zeefdrukken zijn te koop voor omgerekend 5.640 euro per stuk, en de volledige opbrengst gaat naar Legacy of War Foundation, een non-profit organisatie die helpt bij de evacuatie van kwetsbare Oekraïners uit het door oorlog verscheurde land. Maar je moet even geduld hebben met het aanschaffen van het kunstwerk. De website van de veiling meldt dat er meer dan een miljoen registraties zijn, maar dat er ook minimaal 3.500 aanvallen van Russische IP-adressen zijn binnengekomen. De veiling is derhalve gepauzeerd, totdat alle registraties zijn gescreend.

Street-art in Oekraïne

Zoals gezegd toog Banksy eind vorig jaar naar Oekraïne voor een reeks activistische street-art in beschoten steden. Hij bezocht onder meer de aangevallen steden Borodyanka, Irpin en Kiev. Inwoners van de steden waren verrukt met zijn acties. “Ik woon in Kiev en ik ben een grote fan van je, Banksy. Toen ik je nieuwe werk zag, was ik zo opgewonden. Bedankt voor het inspireren van mensen met je werk en ze eraan te herinneren dat de oorlog nog niet voorbij is”, reageerde een Oekraïens meisje in een stroom van meer reacties. Bekijk de foto’s hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.