Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 12 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Godfather-regisseur vergooit vermogen met zelf gefinancierde ‘flop’

Jawel, Francis Ford Coppola leeft nog. De legendarische regisseur van The Godfather-trilogie is intussen al 83 jaar jong, maar van ophouden is nog geen sprake. Alleen dreigt zijn zelf gefinancierde film Megalopolis, met een hoofdrol voor Adam Driver, een gigantische flop van ettelijke miljoenen te worden. “Complete waanzin”, klinkt het vanop de set.

Nog geen jaar geleden leek alles nog op wieltjes te lopen. Het passieproject bleef bijna twee decennia lang in de koker zitten, maar na het aanwenden van de eigen fondsen vond Francis Ford Coppola toch een manier om aan de productie van Megalopolis te beginnen. De regisseur van The Godfather verkocht zelfs zijn geliefde wijngaarden in het noorden van Californië om de film te kunnen financieren.

Maar het oorspronkelijke budget van 120 miljoen dollar blijkt ruim onvoldoende. Ondanks dat Megalopolis nog geen filmdistributeur heeft, zijn de opnames al halverwege. Maar volgens een bron van het doorgaans goed ingevoerde The Hollywood Reporter is het onduidelijk of de productie door kan gaan zoals gepland.

Waanzin op set van Megalopolis

Megalopolis draait om een architect die na een ramp New York probeert te herbouwen als een utopie. Francis Ford Coppola zou voor het project aanvankelijk een nieuwe soort virtuele productietechnologie gebruikt hebben, vergelijkbaar met de special effects in The Mandalorian. Maar omdat de uitdagingen en de kosten van die aanpak steeds toenamen, verkiest de regisseur om nu toch te rekenen op een minder dure, meer traditionele greenscreen-aanpak.

francis and the godfather, francis ford coppola, regisseur, the godfather
Francis Ford Coppola tijdens de opnames van The Godfather (Afbeelding: Paramount Pictures)

Sterker nog, het volledige VFX-team is zonder pardon de laan uitgestuurd. Er is zelfs geen kunstafdeling meer nadat enkele sleutelfiguren er de brui aan hebben gegeven vanwege artistieke meningsverschillen. Een van de ontslagen personen gaf zelfs aan opgelucht te zijn niet langer te moeten werken met de man: “Het was echt complete waanzin op de set.”

Cast vol peperdure sterren

Net zoals voor The Godfather en Apocalypse Now verzamelde Francis Ford Coppola nochtans een absolute sterrencast voor Megalopolis. Onder meer Adam Driver, Audrey Plaza, Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Shia LaBeouf en Dustin Hoffman verlenen hun talent aan de film. Is er dan nog een weg terug?

“Er is geen goed antwoord”, vertelt een productieleider. “Coppola gaat veel meer geld uitgeven dan hij van plan was. Je kunt je voorstellen hoeveel hij al geïnvesteerd heeft. Het zou een zeer bittere pil zijn om het niet af te maken.” In ieder geval is de regisseur momenteel volop bezig met het aannemen van nieuw personeel. Wanneer zijn intellectueel geesteskind het licht zal zien, is nog niet bekend.

Reacties van Francis Ford Coppola en Adam Driver

Inmiddels heeft Francis Ford Coppola zelf uitleg gegeven over de geruchten rond Megalopolis. En van onvrede bij de crew is volgens de Godfather-geestesvader geen sprake.

“Ik heb nog nooit aan een film gewerkt waar ik zo blij was met de cast”, zei Coppola. “Ik ben ook blij dat we op schema liggen. Deze nieuwsberichten zeggen nooit wie de bronnen zijn. Tegen hen zeg ik: haha, wacht maar af. Want Megalopolis is in de eerste plaats een prachtige film, omdat de cast zo geweldig is. Ik heb nog nooit zo graag gewerkt met een cast die zo hard werkt en zo bereid is te zoeken naar het onconventionele, naar verborgen oplossingen. Het is een kick om met deze acteurs te werken en de fotografie is alles waar ik op kon hopen. Dus ik weet niet waar The Hollywood Reporter het over heeft.”

Ook Adam Driver, chouchou van Hollywood en hoofdrolspeler in Megalopolis, kan de negatieve berichtgeving moeilijk verkroppen. “Ja, het klopt dat de kunstafdeling ontslag nam en dat het VFX-team werd ontslagen. Niet alle afdelingen vinden cohesie in films en in plaats van door te zetten en beslissingen te nemen die een blijvende indruk op de film achterlaten, nemen mensen ontslag of gaan ze uit elkaar. Het is jammer wanneer het gebeurt. Maar deze productie is niet uit de hand gelopen; zeker niet tot op het punt dat het een artikel verdient over dat we in chaos vervallen. Die karakterisering is pertinent onjuist.”

Mocht Megalopolis toch uitdraaien op een floppende sisser, kunnen we gelukkig teruggrijpen naar het indrukwekkende oeuvre van Francis Ford Coppola. Wist je trouwens dat The Godfather nu ook in 4K te zien is?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.