Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 12 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

De pompbediende die 8 miljoen bij elkaar spaarde

Buurtgenoten en de familie van Ronald Read keken na zijn dood vreemd op toen hij een vermogen bleek te hebben van 8 miljoen dollar. De man werkte zijn hele leven als pompbediende en conciërge en vertelde niemand dat hij miljonair was.

Uiteraard met alle respect voor het vak pompbediende, maar het is niet de baan waarbij je een spaarvermogen van 8 miljoen verwacht. Hoe heeft hij dat gedaan? Tipje van de sluier: Ronald Read leefde zuinig, spaarde veel en investeerde een deel van zijn inkomen.

Iedereen kan miljonair worden

Wij kwamen het verhaal van Ronald Read onlangs tegen in het boek Miljonair met een gewone baan. Read was het levende bewijs dat je geen succesvolle ondernemer, wereldster of topsporter hoeft te zijn om miljonair te worden. Sterker nog, je hebt niet eens een dik salaris nodig.

Tot zijn pensioen werkte Ronald Read als pompbediende en daarna bleef hij parttime conciërge, om toch bezig te blijven. Pas nadat hij op 92-jarige leeftijd overleed in 2014 bleek de slimme investeerder en spaarder zonder het aan iemand te vertellen een vermogen van 8 miljoen dollar bij elkaar gesprokkeld te hebben. Zelfs zijn familie was verbaasd dat de beste man miljonair bleek te zijn.

Ronald Read de minimalist

Ronald Read was de eerste in zijn familie die de middelbare school afmaakte en was een soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog ging hij als conciërge en pompbediende werken. Hij trouwde en kreeg twee kinderen.

Wat is nou zijn geheim om miljonair te worden? Simpel: slim met geld omgaan. Hoe zijn vermogen ook groeide, Ronald Read bleef in een tweedehands Toyota Yaris rijden, gebruikte veiligheidsspelden om kapotte kleding langer aan te kunnen en kapte zijn eigen haardhout tot op 90-jarige leeftijd.

ronald read, pompbediende, miljonair, 8 miljoen
Ronald Read (Afbeelding: Wikimedia)

Het geld dat hij spaarde, investeerde hij in kwalitatieve bedrijven. Hij deed niet zijn best om te speculeren, en werd nooit beïnvloed door de krantenkoppen. Hij koos bedrijven na zorgvuldig onderzoek te hebben gedaan en zorgde ervoor dat hij goed in verschillende industrieën belegde.

“Mr. Read investeerde tot zijn laatste dag in minstens 95 aandelen. Veel daarvan had hij al jaren, soms zelfs tientallen jaren in zijn bezit”, aldus een insider destijds in The Washington Post. Miljonair Ronald Read investeerde onder meer in Procter & Gamble, J.P. Morgan Chase, General Electric, Dow Chemical en CVS Health.

Postume filantroop

Wat er met zijn vermogen na zijn dood gebeurde? Zijn familie erfde ongeveer 2 miljoen van het vermogen. 1,2 miljoen dollar ging naar de Brooks Memorial Library in zijn woonplaats. En de overige 4,8 miljoen dollar doneerde hij aan het Brattleboro Memorial Hospital, waar hij vaak kwam. Niet om zijn gezondheid, maar voor het ontbijt dat hij daar regelmatig in het café at. Zowel de bibliotheek als het ziekenhuis hadden nog nooit zo’n enorme donatie gekregen.

Zelf ook miljonair worden met een gewone baan? Je weet nu dat het mogelijk is. Eerder deelden wij al 5 tips uit het boek Miljonair met een gewone baan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.