Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 15 jul 2022
Leestijd: 5 minuten

5 tips om miljonair te worden met een gemiddeld salaris

Wil jij miljonair worden? Daarvoor hoef je volgens Oeds-Jan Postma echt geen jackpot te winnen, dikke erfenis te krijgen of een succesvol bedrijf te runnen. Nee, miljonair worden kan ook met een gewone baan en gemiddeld salaris.

Daar willen we natuurlijk meer over weten, dus lazen we zijn boek met de gelijknamige titel. En inderdaad: het boek gaat niet over bekende voetballers, zangers of topondernemers, maar mensen zoals jij en ik. Oeds-Jan Postma is zelf het levende bewijs dat je miljonair kunt worden met een gewone baan.

Het geheim is niet spannend en vereist een lange adem. Als je op zoek bent naar een ‘get rich quick’-methode, ben je in zijn boek dus niet op het juiste adres. Nee, het geheim is simpelweg om bescheiden te leven en tegelijkertijd slim te beleggen.

Miljonair worden met een gewone baan en gemiddeld salaris

In dit artikel delen we de tips van Oeds-Jan Postma die ons het meest zijn bijgebleven. Wil je serieus aan de slag gaan voor die miljoen op je bankrekening? Dan is zijn boek natuurlijk een aanrader.

1. Word financieel wijzer

“In een wereld die barst van de informatie ontbreekt het ons doorgaans aan financiële wijsheid”, schrijft Oeds-Jan Postma in het eerste hoofdstuk. En inderdaad, wij hadden graag gewild dat we meer van de informatie in het boek van onze ouders of op school hadden geleerd.

Het is een belangrijke reden waarom de meeste mensen nauwelijks een vermogen kunnen opbouwen. Daarbij maakt het salaris dat ze elke maand binnenkrijgen niets uit. Mensen die veel verdienen in de ogen van anderen, kunnen vaak net zo slecht met geld omgaan.

2. Geef elke euro bewust uit

Oeds-Jan Postma geeft in het boek de tip om te leven als een miljonair. En dan niet als de miljonair die je op televisie ziet, maar als de gemiddelde miljonair. Die geeft namelijk geen geld uit als water, maar is zich juist erg bewust van waar hij zijn geld aan uitgeeft. Uit onderzoek blijkt dat de meeste miljonairs bijvoorbeeld niet in Ferrari’s en Rolls Royces rijden, maar in Volkswagens, Toyota’s en BMW’s.

Hoe zuiniger je leeft, des te meer je namelijk kunt investeren (daar komen we later op). Let op: Oeds-Jan Postma raadt niet aan om helemaal geen fun meer te hebben en geen cent meer uit te geven, het moet wel leuk blijven. Hij raadt je alleen aan om elke euro bewust uit te geven.

3. Bedenk waar je het voor doet

Misschien denk je nu: waar doe je het dan voor? Waarom zou je miljonair worden als je jouw salaris vervolgens niet kan uitgeven aan luxe zaken? Dat is waarom je aan het begin van het boek jouw droom moet opschrijven. Waarom wil je überhaupt miljonair worden? Is dat bijvoorbeeld om eerder te kunnen stoppen met werken? Je kinderen te laten studeren? De wereld rond te reizen?

Deze droom gaat het je gaandeweg veel makkelijker maken om te blijven volhouden. Deze wereld is namelijk erg gericht op consumptie. We denken dat meer spullen en grotere huizen we hebben bijdragen aan geluk. “Pas als je jouw eigen koopverslaving in toom weet te houden, snap je dat dit niet het geval is”, aldus Oeds-Jan Postma.

4. Investeer je geld slim

Met zuinig leven alleen ben je er nog niet, je moet je geld ook voor je aan het werk zetten om miljonair te worden. Dat doe je door je geld te investeren. Daarmee bedoelt Postma niet dat je jouw geld op het spel moet zetten om hoge rendementen (of juist veel verlies) te realiseren, maar om geld slim te investeren voor de lange termijn.

“In tegenstelling tot fondsmanagers of andere ‘experts’ proberen we de markt(index) niet te verslaan door de ‘beste’ aandelen te selecteren. Integendeel, we kopen ze gewoon allemaal! Zoals de founding father van indexbeleggen John Bogle het formuleert: ‘Don’t look for the needle, buy the haystack’.”

Oeds-Jan Postma heeft het hier over beleggen in ETF’s. Dit kun je zien als mandjes aan beleggingen waardoor je in één klap de aandelen van honderden bedrijven kunt kopen. Zo heb je zelfs ETF’s die de grootste bedrijven uit de hele wereld bevatten (dus ook Apple en Tesla).

Dit is misschien een saaie manier van beleggen, maar zoals Postma het zegt “luiheid en passiviteit worden vorstelijk beloond”. Met deze strategie koop je eenmaal per maand één of meerdere ETF’s. En dat jarenlang. Uiteindelijk word je vanzelf miljonair, ongeacht je salaris of baan.

5. Heb geduld om miljonair te worden

Een miljoen op onze bankrekening willen we allemaal wel. En het liefst ook morgen. Maar zo werkt het nou eenmaal niet. Miljonair worden met een gewone baan en gemiddeld salaris is zeker mogelijk, maar wel over twintig jaar of zelfs langer.

Dat tijd je meest waardevolle asset is, laat het volgende voorbeeld uit het boek zien. “Hoeveel is één euro die je maandelijks stort bij een rendement van 6,7 procent over twintig jaar waard? Doe eens een schatting.”

“Oké, komt ‘ie”, vervolgt Postma zijn verhaal. “Na twintig jaar is die ene lousy euro per maand een vermogen van meer dan 500 euro geworden.” De grootste les die we van Miljonair met een gewone baan leerden naast ‘hoe meer je overhoudt per maand, des te sneller je bij je droom bent’, is dan ook ‘heb geduld en begin nú’. Bekijk hier het gemiddelde salaris in Nederland per opleidingsniveau.

Miljonair met een gewone baan haal je bij de (online) boekhandel en Bol.com.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.