Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 15 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Stranger Things-acteur Noah Schnapp bevestigt dé fantheorie van seizoen 4

Stranger Things-acteur Noah Schnapp heeft in een interview met Variety bevestigd dat zijn personage gay is. De homoseksualiteit van Will Byers was al een fantheorie, en die blijkt niet ongegrond. Hij heeft in de serie gevoelens voor zijn ‘beste vriend’ Mike Wheeler.

Waar de jonge hoofdrolspelers uit Stranger Things in seizoen 1 nog maar net de 10 jaar waren gepasseerd, zijn ze inmiddels adolescent en zien ze er steeds volwassener uit. Seksualiteit begint dus een rol te spelen en ligt dan ook als een subtiel dekentje over het nieuwe seizoen.

Noah Schnapp: ‘Will heeft gevoelens voor Mike’

Er zijn veel fantheroriën over Stranger Things, waaronder ook een aantal die betrekking hebben tot de liefde. De meest besproken theorie kan nu als officiële plotlijn worden beschouwd.

will, mike, gay, noah schanpp, stranger things seizoen 4, netflix
Mike en Will in seizoen 4 (Afbeelding: Netflix)

“Het is in seizoen 4 van Stranger Things nogal duidelijk dat Will gevoelens heeft voor Mike”, zegt Schnapp in het interview. Showrunners Matt Duffer en Ross Duffer hebben dat volgens de acteur in de afgelopen seizoenen bewust uit de kast gehaald. “Zelfs in seizoen 1 hintten ze daar al op en langzaam groeide dat in de verhaallijn.”

Stranger Things en maatschappelijke thema’s

De Duffer-broers hebben met Stranger Things niet alleen een ijzersterke serie neergezet, ze zorgen er ook voor dat iedereen uit de maatschappij zich vertegenwoordigd voelt. Arm, rijk, gay, hetero, uit alle hoeken komen helden. Daarbij snijden ze gevoelige thema’s aan, zonder dat die er dik bovenop liggen.

mike, will, gay, stranger things seizoen 4, noa schanpp, webp
‘In eerdere seizoenen werd er al gehint’ (Afbeelding: Netflix)

Schnapp: “Vooral in Stranger Things seizoen 4 speel ik iemand die van zijn beste vriend houdt, maar worstelt met eventuele acceptatie, en zich een vergissing voelt. Alsof hij er niet bij hoort. Zo heeft Will zich altijd gevoeld. Al zijn vrienden hebben vriendinnen en passen allemaal in hun verschillende clubs. Will heeft nooit echt een plek gevonden om in te passen. Ik denk dat dat de reden is waarom zoveel mensen naar me toe komen en me vertellen dat ze van Will houden en dat ze zo met hem resoneren. Omdat het zo’n echt personage is.”

De fantheorie dat Will gay is en gevoelens heeft voor Mike werd versterkt na een conversatie die de twee vrienden hadden in een busje, gedurende seizoen 4. Schnapp zegt dat hij de impact van die scène pas besefte nadat hij het eindproduct had gezien.

mike, will, gay, stranger things seizoen 4
Will en Mike tijdens de door fans veelbesproken scène in het busje (Afbeelding: Netflix)

“Ik herinner me dat ik de hele dag aan het brullen was toen ik de scène deed”, zegt Schnapp. “Maar toen ik het op het scherm zag, was het eigenlijk subtieler. Ik vond het leuk hoe ze het samen bewerkten. De dag was erg leuk. Ik vind het heerlijk om Will te spelen in Stranger Things. Deze scène was heel belangrijk voor hem, omdat het die waarheid echt verstevigde. Dat hij van zijn beste vriend houdt en niet weet hoe hij het hem moet vertellen.”

‘Gay of niet: vrij interpreteerbaar’

Terwijl Schanpp bevestigt dat zijn personage gay is, zegt hij tegelijkertijd eigenlijk geen definitief antwoord te willen geven. “Het mooie is dat het publiek zelf kan interpreteren of Will gewoon langzamer volwassen wordt dan zijn vrienden of dat hij echt homoseksueel is.”

Geïnspireerd door de stijl in Stranger Things seizoen 4? Check deze 7 modecollecties, van Vans tot Quicksilver. Deel 2 van seizoen 4 is nu te zien op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.