Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 15 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

5 ongelooflijke scènes van Christopher Nolan zonder special effects

Het kan nog. Een van de meest gelauwerde regisseurs van het hedendaagse filmtijdperk staat erom bekend allergisch te zijn voor special effects. En geloof het of niet, dit zijn vijf scènes die Christopher Nolan zonder CGI geschoten heeft.

Films als Avatar: The Way of Water worden gedragen door CGI-effecten. Desondanks tonen old skool regisseurs wel vaker een aversie tegen beelden die volledig met met special effects gegenereerd zijn. Niets tegen Marvel-films hoor, maar het betoog van Christopher Nolan hieronder is waarheid als een koe.

In het interview met de BBC uit 2015 legt de regisseur van de Batman-trilogie verder ook uit dat hij eerst alles met een normale camera probeert op te nemen. Digitale effecten zijn er om het oorspronkelijke camerawerk te ondersteunen, niet te vervangen.

Christopher Nolan-scènes zonder CGI

Dat Christopher Nolan wel heel ver gaat om dit principe na te leven, blijkt uit deze vijf scènes die tot op het ongeloofwaardige toe zonder special effects geschoten zijn. Te beginnen met een CGI-loze scène uit Interstellar.

1. Interstellar

In deze scène probeert het personage van Matthew McConaughey een drone te ontvluchten door een graanveld in te rijden. In plaats van alles met CGI-effecten te filmen, vond Christopher Nolan er niets beters op dan 100.000 dollar uit te geven om 500 hectares graan te planten.

Na de opnames verkocht de regisseur de gewassen naar eigen zeggen met een aardige winst.

2. Inception

Ken je die draaiende gang van Inception nog waarin Joseph Gordon-Levitt een epische vechtscène heeft? Wel, speciaal daarvoor liet Christopher Nolan een gigantische draaiende centrifuge bouwen waarin hij belachelijk dure camera’s en een nagemaakte hotelgang plaatste.

Gordon-Levitt moest twee weken trainen alvorens hij de choreografie in de vingers had.

3. The Dark Knight

Hoe laat je zonder special effects een gigantische vrachtwagen over de kop gaan? Christopher Nolan plaatste er een grote stalen cilinder onder, volgestopt met dynamiet. Eens de explosieven ontploften, sloeg de cilinder zo hard op de grond, dat de truck kantelde. Het enige gebruikte CGI-effect was om de cilinder achteraf uit het shot te verwijderen.

Er zat tijdens de stunt zelfs een chauffeur achter het stuur van de vrachtwagen.

4. Tenet

Blijkbaar is het volgens Christopher Nolan een stuk minder prijzig om een Boeing 747 te kopen en het vliegtuig daadwerkelijk te laten crashen, dan het is om de scène met special effects uit het niets te creëren.

Toegegeven, de bioscoopversie ziet er veel beter uit.

5. The Dark Knight Rises

Nolan filmde deze CGI-loze scène in de Schotse Highlands, en kreeg zelfs toestemming van de regering om brokstukken van het vliegtuig in het gebergte te laten vallen.

De stuntploeg klauterde effectief de buitenkant van het vliegtuig op en hing vast aan een helikopter die uit beeld is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.