Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 15 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Prijsplafond nog niet voor iedereen: check of je in aanmerking komt

Na maanden bakkeleien is er eindelijk uitsluitsel over de uitwerking van het langverwachte prijsplafond voor energiekosten in 2023. En hoewel het plan op het eerste gezicht rooskleurig lijkt – met een verbruiksplafond hóger dan het gemiddelde verbruik – steekt de vork toch anders in de steel. Met een rekenmodel waar je U tegen zegt, is het verbruiksplafond niet helemaal wat het lijkt.

Op het eerste gezicht, lijkt het prijsplafond-plan niet al te ingewikkeld. Tot een verbruik van 1200 kubieke meter gas en 2900 kilowattuur stroom, betaal je 1,45 euro voor een kuub gas en 0,40 euro voor stroom. Maar, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, alleen huishoudens met een energieverbruik dat extreem gemiddeld is, worden voor het volledige verbruiksplafond gecompenseerd.

Het prijsplafond voor energie in detail

Het prijsplafond geldt voor heel 2023. Dat is na het lezen van de kleine letters niet anders. Maar het maximale verbruik dat toebehoort aan het prijsplafond wordt verdeeld in twee delen. Eén deel wordt toegeschreven aan je verbruik voordat de jaarafrekening voor energie wordt opgemaakt, en het andere deel hoort bij je verbruik van ná de jaarafrekening.

Waarom wordt het zo ingewikkeld gemaakt? Dat komt doordat huishoudens de jaarafrekening allemaal op een ander moment ontvangen, afhankelijk van de dag waarop het energiecontract is afgesloten. De jaarlijkse energierekening wordt dus niet opgemaakt per kalenderjaar, maar is gebaseerd op het verbruik vanaf de datum waarop het energiecontract is getekend, tot een jaar later.

Dit betekent de splitsing voor jou

Om te berekenen of je in 2023 met twee halve jaarafrekeningen binnen het maximale verbruik van het prijsplafond blijft, heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een verbruiksmaximum per dag ingesteld. Zo kan er voor iedere Nederlander – afhankelijk van de afsluitdatum van je energiecontract – worden bepaald of je wel of niet binnen de grenzen van het verbruiksmaximum bent gebleven.

Het maximale verbruik per maand

  • Januari: 221 kuub gas, 339 kilowattuur elektriciteit
  • Februari: 188 kuub gas, 280 kilowattuur elektriciteit
  • Maart: 159 kuub gas, 267 kilowattuur elektriciteit
  • April: 86 kuub gas, 207 kilowattuur elektriciteit
  • Mei: 35 kuub gas, 181 kilowattuur elektriciteit
  • Juni: 19 kuub gas, 159 kilowattuur elektriciteit
  • Juli: 17 kuub gas, 161 kilowattuur elektriciteit
  • Augustus: 17 kuub gas, 176 kilowattuur elektriciteit
  • September: 24 kuub gas, 199 kilowattuur elektriciteit
  • Oktober: 81 kuub gas, 266 kilowattuur elektriciteit
  • November: 147 kuub gas, 306 kilowattuur elektriciteit
  • December: 207 kuub gas, 356 kilowattuur elektriciteit

Stel dat je energiecontract is afgesloten op 31 mei, dan heb je gedurende de eerste vijf maanden van 2023 een maximaal energieplafond van 689 kuub gas en 1274 kilowattuur elektriciteit.

Mocht het zo zijn dat je in die eerste vijf maanden in werkelijkheid maar 400 kubieke meter gas hebben verbruikt, dan is je maximale verbruiksplafond voor de resterende maanden alsnog maar 511 kubieke meter gas. Dan geldt jouw prijsplafond voor energiekosten dus niet tot een verbruik van 1200 kubieke meter gas, maar is het maximum voor jou gelijk aan 911 kubieke meter gas. Aanzienlijk minder dan het prijsplafond op het eerste gezicht doet lijken.

Prijsplafond eindelijk rond: dit zijn de energieprijzen in 2023

Ben je nog benieuwd wanneer jij je 190 euro energiecompensatie voor december ontvangt? Lees hier wanneer, welke energieleverancier betaalt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.