Alrik de Jong
Alrik de Jong Kunst & Fotografie 14 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Banksy duikt op in Oekraïne met street-art in oorlogssteden

Straatkunstenaar en activist Banksy blijkt in Oekraïne te zijn of te zijn geweest. Feit is dat er nieuwe street-art is te zien in de Oekraïense steden Borodyanka, Irpin en Kiev.

Banksy heeft ongezien de meest indrukwekkende street-art verspreid over de wereld. Van hilarische satire tot politiek activistisch werk. Nu is hij hoogstpersoonlijk naar een oorlogsgebied getrokken om daar een krachtige boodschap achter te laten en op zijn manier steun te betuigen.

Street-art van Banksy in Oekraïne

Op Instagram deelde de kunstenaar een kunstwerk op een kapot geschoten gebouw in Borodyanka, een van de steden die in 2022 het hardst getroffen zijn tijdens de oorlog in Oekraïne. Er is een meisje te zien dat in turnkleding balanceert op het puin van een gebouw.

Er is massaal en vol bewondering gereageerd onder de post op Instagram. “Ik woon in Kiev, Oekraïne en ik ben een grote fan van je, Banksy. Toen ik je nieuwe werk zag, was ik zo opgewonden. Bedankt voor het inspireren van mensen met je werk en ze eraan te herinneren dat de oorlog nog niet voorbij is. Veel mensen, waaronder kinderen, strijden voor vrijheid. Kunst kan de samenleving helen en ertoe aanzetten zinvolle acties te ondernemen. Kunst is macht. Hier in Oekraïne hebben we problemen met elektriciteit na Russische bommen, maar niet met wilskracht. Dank je, Banksy”, is een massaal met hartjes beloonde reactie van Instagrammer Lesia.

Ook kunstwerken in Kiev en Irpin

Naast de street-art in Borodyanka zijn er deze dagen meer kunstwerken gespot die aan Banksy worden toegeschreven. In verschillende steden in Oekraïne poseren Oekraïners naast verse kunstwerken. Zo is er in Kiev een wagen van het Russische leger gespot met een fallus in plaats van een raket en danst er in Irpin tevens een turnster op een aan puin geschoten gebouw. In Borodyanka is naast de balancerende turnster ook een kunstwerk te zien van een klein jongetje dat Poetin in een judopak naar de grond smijt.

street-art, banksy, oekraïne, Borodyanka, kiev, irpin
Een balancerende gymnast op een gebouw in Irpin (Afbeelding: ANP)
street-art, banksy, oekraïne, Borodyanka, kiev, irpin, raket
Russische troepen een fallus in Kiev (Afbeelding: ANP)
Borodyanka, banksy, oekraïne, street-art, poetin, judo
Poetin naar de grond geworpen in Borodyanka (Afbeelding: ANP)

Vooralsnog is alleen de balancerende turnster in Borodyanka met zekerheid toe te schrijven aan Banksy. Maar het is lastig voor te stellen dat de Britse kunstenaar speciaal naar Oekraïne reist voor slechts één kunstwerk. Er gaat ongetwijfeld meer krachtige street-art volgen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.