Alrik de Jong
Alrik de Jong Kunst & Fotografie 17 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Banksy is op vakantie en laat spoor van street-art achter

Banksy is op vakantie en neemt mee… Juist, een paar spuitbussen en stencils om een spoor van street-art achter te laten. De kunstenaar deelde een vakantievideo van zijn ‘Great British Spraycation’ op Instagram.

Een plotselinge reeks aan street-art in Engeland deed vorige week wel erg veel denken aan het werk van Banksy. Het was wachten op een bevestiging van de beroemde en anonieme graffitikunstenaar zelf, en die kwam ook.

Vakantie voor Banksy betekent ‘Spraycation’

Verborgen in het volle zicht toverde Banksy tijdens zijn vakantie op de meest unieke plekken street-art op muren en straten. In een onopvallende camper trok hij langs de kust van Norfolk en Suffolk, waar hij ongezien zijn gang kon gaan op klaarlichte dag. Hij documenteerde zijn reis in de shortfilm A Great British Spraycation, die je nu op Instagram kunt bekijken.

In de heerlijke korte video neemt Banksy je mee op vakantie en laat de kunstenaar zien hoe hij te werk gaat. Overnachten in een camper, koelbox vol spuitbussen mee, capuchon over het hoofd, kliederen op klaarlichte dag. En niemand die doorheeft dat het meest mysterieuze figuur uit de kunstwereld een paar meter verderop iconische street-art aan het maken is.

Spoor van street-art

Waar de meeste toeristen een spoor van afval achterlaten, strooit Banksy met kunst. Bij sommige werken maakt troep wel onderdeel uit van de street-art, zoals de graffiti-meeuw boven een afvalcontainter.

(Afbeelding: Banksy)

A Great British Spraycation is de eerste Instagram-post in 23 weken tijd van Banksy en daar was blijkbaar behoefte aan. In no-time tijd verzamelde de straatkunstenaar meer dan 6 miljoen likes en duizenden reacties. Het spoor van street-art bestaat uit komische zinspelingen naar toeristische plekken, hilarische toevoegingen aan het straatbeeld en her en der is er een politieke boodschap te bespeuren. Maar plezier stond duidelijk voorop tijdens de roadtrip van de anonieme kunstenaar uit Bristol.

Stedentrip naar Bristol

De meeste werken van Banksy vind je nog altijd in zijn hometown Bristol, die overigens veel meer te bieden heeft dan alleen street-art. Check deze vijf redenen voor een bezoek aan deze groene stad in het zuidwesten van Engeland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.