Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 17 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

PSV heeft crypto-primeur en laat zich uitbetalen in Bitcoin

Dat de voetbalwereld fan is van crypto, blijkt maar weer uit de nieuwe sponsor van PSV. Anycoin Direct, een aanbieder van cryptocurrency, is voor twee seizoenen verbonden aan PSV en betaalt het volledige sponsorbedrag in Bitcoin. De voetbalclub meldt trots dat ze daarmee een Europese primeur in handen hebben.

De crypto-aanbieder wordt één van de grotere subsponsoren en betaalt naar schatting zo’n 400.000 euro per seizoen in Bitcoin.

PSV wordt door Anycoin uitbetaald in Bitcoin

“PSV is de eerste club die het sponsorbedrag op deze manier laat uitbetalen”, vertelt commercieel directeur Frans Janssen aan het Eindhovens Dagblad. Op de website van PSV voegt hij daaraan toe dat ‘de mogelijkheden en de toekomst die de wereld van cryptocurrency biedt, veelbelovend zijn’.

Het kan riskant zijn om je als voetbalclub te laten uitbetalen in Bitcoin, omdat de koers natuurlijk kan dalen. Een onbekend deel van de opbrengst is daarom gegarandeerd, ook als de waarde van Bitcoin afneemt.

In ruil voor de 400.000 euro aan Bitcoin, mag Anycoin Direct bijvoorbeeld reclame-uitingen in het stadion plaatsen. PSV gaat supporters niet zelf actief benaderen om te beleggen in Bitcoin of andere cryptocurrencies.

Voetbalwereld fan van crypto

Het is geen geheim dat de voetbalwereld verslingerd is aan crypto. Verschillende clubs, waaronder Ajax en Feyenoord, werken inmiddels samen met aanbieders van cryptomunten. Daarnaast lanceren steeds meer voetbalclubs en landenteams hun eigen cryptomunten. Kopers van deze ‘fan tokens’ mogen bijvoorbeeld meebeslissen over bepaalde zaken binnen de clubs.

Onder meer Manchester City, AC Milan, FC Barcelona, Juventus en Paris Saint-Germain hebben deze fan tokens uitgebracht. Die laatstgenoemde club betaalde Lionel Messi ook een deel van zijn tekenbonus in PSG Fan Tokens uit.

Eerder dit jaar vond zelfs de eerste crypto-transfer plaats, bij voetbalclub DUX Internacional de Madrid. De Spaanse voetballer David Barral was de eerste transfer die volledig met digitale munten werd betaald. Met de volledige uitbetaling van de sponsor kan PSV nu dus een andere Europese Bitcoin-primeur op zijn naam schrijven, aldus Voetbal Primeur.

Cryptomarkt bereikt magische grens van niet te bevatten bedrag

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.