Alrik de Jong
Alrik de Jong Televisie 17 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Presentatie Van Gaal in 7 hoogtepunten: ‘Wie moet het anders doen?’

Move over Mark Rutte en Hugo de Jonge. Louis van Gaal heeft Nederland live toegesproken tijdens zijn officiële presentatie over zaken die er echt toe doen. De hoogtepunten uit de persconferentie op een rij.

Scrol naar beneden in dit artikel om de persconferentie terug te kijken.

Hoogtepunten uit de persconferentie van Louis van Gaal

Zet Louis van Gaal in een zaal met ‘domme’ journalisten en je hebt de basis voor toptelevisie. Vervolgens kan het alle kanten op. Ditmaal was het zoals we al voorspelden bij vlagen hilarisch, met her en der een vurig antwoord op een voorspelbare vraag. Maar bovenal geeft zijn scherpe uitstraling en duidelijke taal vertrouwen voor de nabije toekomst van het Nederlands Elftal.

1. Het openingswoord

Na een enigszins ongemakkelijk aanvoelende introductie van Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal bij de KNVB, was het openingswoord aan Louis van Gaal. En dat kun je aan hem wel toevertrouwen. Ditmaal geen gedicht, maar een paar krachtige oneliners.

“Dank u wel. Weer een nieuwe kennismaking met mijn vrienden van de media. Het is toch wat het, dat ik hier weer zit, voor de derde keer. In 2000 vond ik het een eer. In 2012 voelde het vooral als een eer om mijn land te dienen. Nu vind ik het een nog grotere eer. Ik zie het bovendien als een noodzaak. Wie zou het anders moeten doen?”

2. Bert Maalderink

De eerste journalist die zijne koninklijke hoogheid Louis van Gaal een vraag mocht stellen, was Bert Maalderink, die jarenlang Oranje op de voet heeft gevolgd. “Er is gekozen voor ervaring. En eigenlijk is er maar één man die deze job kan doen…”, begon Maalderink. “Wat prachtig dat de media dit zoiets kan zeggen. Dat ik gesteund wordt”, reageerde de kersverse bondscoach. Maalderink: “Nou, het was meer een vraag.”

3. Qatar

Dan een serieuze vraag, over de toestanden in Qatar. Of om in de woorden van Louis van Gaal te spreken: een herhalende vraag. “Ik vind het heel erg raar om maar dezelfde vraag te stellen aan bondscoaches en spelers. Natuurlijk vind ik het heel erg wat daar gebeurt. Maar dit is iets wat door de bonden onderling geregeld moet worden. Die moeten zich verenigen.”

4. Vaccineren

Over een eventuele vaccinatieplicht bij Oranje: “Ik kan me niet tegen de wet verzetten, dan krijg ik de rechter op mijn dak. Mijn persoonlijke mening is dat je jezelf moet laten vaccineren. Maar wie ben ik om dit te zeggen? De minister-president moet dat zeggen.”

5. Wordt het 1-4-3-3 of 1-5-3-2?

Een veelgehoorde discussie van de laatste jaren rond het Nederlands Elftal is het systeem. Of het 1-4-3-3 of 1-5-3-2 wordt (ja, Louis van Gaal neemt ook de keeper mee in het systeem), laat de nieuwe bondscoach in het midden. Wel geeft hij aan met vijf sleutelspelers gesproken te hebben, die hun voorkeur voor 1-4-3-3 uitspreken.

Later in de persconferentie begint Valentijn Driessen er nog een keer over. “Ik luister naar mijn spelers, maar kijk ook naar de kwaliteiten van de spelersgroep en de tegenstander. We zitten dun in de keepers en buitenspelers, en juist die posities zijn belangrijk in de Hollandse school, waar jij het in je krantje altijd over hebt. Jij denkt dat we goede buitenspelers hebben, ik denk van niet. Maar ik hoop dat jij nou een keer jouw schaduwelftal in jouw krantje zet”, kreeg de Telegraaf-journalist op zijn bordje.

6. Als ik als KNVB een bondscoach moest kiezen…

Komen we uit bij de quote van de dag. “Mijn doel is wereldkampioen worden. Ik doe het niet voor mezelf, maar om het Nederlandse voetbal te helpen. Als ik in de positie zou staan van de KNVB, zou ik ook bij mezelf uitkomen.”

7. Donyell Malen

Donyell Malen kwam op twee verschillende momenten in de persconferentie terug. Eerst ging het over zijn uitzonderingspositie. “In deze periode gaat het om fitte spelers met wedstrijdritme. Er is één speler die nog geen 90 minuten heeft gespeeld, maar die ik voor het tactisch plan wel heb gekozen. Het is niet des Van Gaals, maar ik heb hem toch geselecteerd. Iemand moet een doelpunt maken.”

Later stipte Lous van Gaal nog maar eens aan dat het in het voetbal om details en toeval draait. “Als Donyell Malen tegen Tsjechië gewoon had gescoord, had ik hier niet gezeten. Als het Nederlands Elftal onder Ronald Koeman niet in meerdere wedstrijden in de laatste minuut had gescoord, was de finale van de Nations League nooit bereikt. Maar ik kijk met mijn spelers niet naar het verleden. Het gaat om het heden en de toekomst.”

Video: de presentatie van bondscoach Louis van Gaal

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.