Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Human Interest 15 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek bewijst dat theorie Louis van Gaal echt werkt

Hoewel hij de theorie niet zelf heeft bedacht, oreerde hij er tijdens het WK in Qatar zódanig over dat we dat wel gingen geloven. Louis van Gaal is misschien niet de geestelijk vader, maar toch wel de adoptievader van het imagineren. Of de mentale techniek werkt, werd deze week onderzocht door de Universiteit van Essex.

Zelfs in de uitleg van online encyclopedie Encyclo over het fenomeen ‘imagineren’ speelt Louis van Gaal de hoofdrol. “Van Gaal imagineert zich alle mogelijke scenario’s, en past het spel daarop aan,” luidt de voorbeeldzin. Deze week bewees een onderzoek van de Universiteit van Essex wat Louis allang wist: imagineren kan voetballers beter laten functioneren.

Wat is imagineren?

Je wordt niet alleen beter in een handeling door hem uit te voeren, maar ook door erover na te denken. Dat is in één zin de theorie van het imagineren. Zo kan een musicus zijn vioolspel verbeteren door een muziekstuk in zijn hoofd te oefenen, en een schaatser het ‘inzakken’ perfectioneren door duizenden keren in gedachte in de houding te gaan staan.

Deze week testten onderzoekers of imagineren ook kan helpen om voetbaltalenten van Tottenham Hotspur sneller te laten sprinten. Hier kwam een andere vorm van dit fenomeen als meest effectief uit de bus.

Voetballers worden sneller door theorie Louis van Gaal

Twintig Tottenham-talenten werden voor het onderzoek van de Universiteit van Essex gevraagd om deel te nemen aan een aantal sprintwedstrijdjes. Soms moesten ze rennen zonder geïmagineerd te hebben, andere keren met. De keren dat ze de mentale techniek wél uitvoerden, leidde tot snellere sprints. Maar alleen als ze het op een specifieke manier deden.

Zo werd het grootste resultaat geboekt als de voetballers niet aan zichzelf dachten tijdens het imagineren, maar aan een bepaalde verbeelding van zichzelf. Ze beeldden zich bijvoorbeeld voor de sprint in dat ze een straaljager waren die vanaf een startbaan de lucht inschoot. Deze vorm van imagineren leidde ertoe dat ze 3% sneller waren op een sprint van 20 meter. Denken aan een optrekkende Ferrari had hetzelfde effect. Een paar minuutjes nadenken zorgde zo voor eenzelfde procentuele verbetering als drie weken intensieve sprinttraining.

Helaas was Daley Blind ondanks de theorie van Louis van Gaal nét niet snel genoeg om de pass van Lionel Messi te blokkeren, die in Qatar tot de 1-0 voor Argentinië leidde. Virgil van Dijk en Steven Berghuis hadden ongetwijfeld hun penalty’s vele malen geïmagineerd, maar tot een fatsoenlijke poging leidde het niet. Aan het imagineren kan het niet hebben gelegen, zo weten we dankzij de Universiteit van Essex. En aan Louis al zeker niet.

Geen voetbalkampioen, maar wel in iets anders

Van al dat imagineren werden we helaas geen wereldkampioen voetbal, maar wel Europees kampioen in een ongezonde bezigheid. We schreven er een artikel over.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.