Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 13 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Review | The Gray Man is een Netflix-parel in Avengers-saus

De nieuwe actiefilm van de Russo-broers, ook wel bekend van leuke indies als Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame, is snoeihard. En de cast van The Gray Man liegt er ook niet om. De film is geproduceerd door Netflix. We keken de film alvast tijdens een persvoorstelling, dit is onze review. Binnen het popcorngenre durven we het een meesterwerk te noemen.

Regisseurs Anthony en Joe Russo hebben laten zien dat ze uitstekende, bombastische actiefilms kunnen maken. Niet alleen hadden ze de teugels in handen met Captain America: Winter Soldier, ook de afsluitende delen van Marvels Infinity Saga staan op hun naam.

Beste cocktail voor een Netflix-film ooit?

Natuurlijk waren we benieuwd wat de broers na de Avengers vervolgens gingen doen, en hun nieuwste film The Gray Man van Netflix past helemaal in het straatje van hun oeuvre. Dit is een perfecte, adrenaline gedreven actiefilm pur sang waar je met beugel(s) en een enorme bak popcorn uitstekend van kan genieten.

De film heeft, los van de participatie van de Russo’s, een ander groot voordeel: de cast is om te smullen. In de film spelen Ryan Gosling (onder andere Blade Runner 2049), Chris Evans (dé Captain America), Rege-Jean Page (Bridgerton) en Ana de Armas (bondgirl in No Time to Die). Mik daar ook nog eens Billy Bob Thornton bij (die bijvoorbeeld speelde in Fargo en Bad Santa) en je hebt de perfecte cocktail.

Ook schittert Dhanush als Avik San, een hardcore moordenaar met het oog op Six, maar met een groot hart. Oh maar wel met rake vuisten. Wat een beest. Zijn scènes zijn ongekend beestachtig en zelfs lief. Petje af voor deze debutant in Hollywood.

the gray man, review, chris evans, netflix, avengers
Echt waar, dit is Captain America-acteur Chris Evans (Afbeelding: Netflix)
Rege-Jean Page, Carmichael, Ana de Armas, Dani Miranda, review, netflix, the gray man, avengers, russo
Rege-Jean Page als Carmichael en Ana de Armas als Dani Miranda (Afbeelding: Netflix)

In The Gray Man speelt Ryan Gosling een crimineel die door de schimmige CIA-agent Donald Fitzroy (Thornton) uit de gevangenis wordt gehaald. Een voorwaarde is echter dat de acteur (in de film Sierra Six genoemd) voor Fitzroy gaat werken om “very bad people” uit te schakelen.

Ga er maar voor zitten, dit is een rollercoaster

De CIA is echter zo corrupt als een malle en geeft daarom de opdracht aan voormalig CIA-agent Lloyd Hansen (Chris Evans) om Sierra Six uit te schakelen. Hij hanteert andere regels dan andere agenten. Héél andere regels (lees: geen regels). Dit leidt, zoals verwacht, tot een kat en muis-spel, waarbij Six wordt bijgestaan door CIA-agente Dani Miranda (Ana de Armas).

Netflix The Gray Man
Ryan Gosling als Sierra Six (Afbeelding: Netflix)

Wat volgt is een zeer intense actiefilm met extreem goed geschoten actiemomenten waarbij je op het puntje van je stoel zit. Er is een vliegtuigscène waar menigeen bijzonder nerveus van zou worden. Ook worden exotische locaties volledig gesloopt, waaronder Praag. Dat kunnen de broers achter de Avengers wel.

Energie tussen Ryan Gosling, Ana de Armas en Chris Evans

Maar het is vooral ook de energie tussen Ryan Gosling, Ana de Arma en zeker ook Chris Evans die de film tot grotere hoogte tilt. We hadden niet gedacht dat Evans zo’n goede bad guy zou spelen, én daarnaast een van de beste snorren ooit heeft.

Netflix The Gray Man
De snor der snorren (Afbeelding: Netflix)

Met prachtige locaties, waaronder dus Praag, maar ook Los Angeles, Frankrijk en Oostenrijk heb je het gevoel dat de twee hoofdpersonen elkaar continu wereldwijd op de hielen zitten, maar elkaar nét niet tegenkomen.

The Gray Man was een behoorlijke productie

Volgens de regisseurs van onder meer de Avengers is hun nieuwe Netflix-film negen jaar in productie geweest en dat zie je eraan af. Niet alleen zijn de locaties fantastisch geschoten, maar vooral de actie neigt naar een actiefilmmeesterwerk.

chris evans, russo, avengers, the gray man, review, netflix
Chris Evans en de Russo-broers tijdens het filmen (Afbeelding: Netflix)

Daar waren wel 21 sets en meer dan duizend crewleden voor nodig. Zowel de enorme stunts als de een-op-een knokpartijen van de hoofdrolspelers zijn perfect geregisseerd, gechoreografeerd en uitgevoerd. Check de trailer en je krijgt een goed beeld.

22 juli op Netflix

Wat ons betreft is dit dé actiefilm om nu in de bioscoop te zien. Vanaf 22 juli stream je The Gray Man op Netflix.

The Gray Man

Netflix

9 Score

Pluspunten

  • Moordend tempo
  • Heerlijk idiote actie die je wegblaast
  • Fantastische cast met veel chemie
  • Uitermate goede regie van de Russo's

Minpunten

  • Vermoeiend (het stopt vrijwel niet qua actie)
  • Je ziet het wel aankomen: alles explodeert en typische geheim agent wordt opgejaagd verhaallijn

De snoeiharde (en grappige) film The Gray Man toont aan de Russo's fantastische regisseurs zijn als het gaat om actiefilms. Daarnaast is de cast fenomenaal en eet je zonder enige twijfel met alle gemak een bak popcorn leeg. 'Popcorn' is het genre, en is uitstekend uitgevoerd. Natuurlijk is het plot een inkopper, maar soms heb je daar gewoon zin in.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.