Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 11 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Tesla Model B is een elektrische fiets met het stuur 2.0

Als Elon Musk een elektrische fiets zou rijden, dan was het de Tesla Model B. Dit conceptmodel van designer Kendall Toerner, met een nieuwe definitie van het aloude stuur, verdient het om in productie te gaan.

Tesla is nog steeds hét merk als het om elektrische auto’s gaat, al komen de traditionele merken nu ook meer en meer op stoom. Kleine stap naar een e-bike, zou je zeggen. In 2018 zei Elon Musk al dat een elektrische fiets niet is uitgesloten. Kendall Toerner helpt hem een handje met een voorzetje, het conceptmodel van de Tesla Model B.

Tesla Model B: geen standaard e-bike

Aanvankelijk dacht men dat de pickup van het bedrijf van Elon Musk Tesla Model B zou komen te heten, maar dat werd uiteindelijk de Cybertruck. Die werd twee jaar geleden met veel bombarie gepresenteerd, maar het ding is nog steeds niet op de markt verkrijgbaar.

tesla model b, elektrische fiets, e-bike, stuur
(Afbeelding: Kendall Toerner)

In ons fietsland is er sowieso meer behoefte aan een elektrische fiets dan aan een pickup. We zijn ook wel eens toe aan vernieuwing. Tijd voor de Tesla Model B van Kendall Toerner, want dat is allesbehalve een standaard e-bike.

Het stuur 2.0

Het meest opvallend is de nieuwe manier van sturen. Het stuur van de Tesla Model B draait niet zelfstandig, maar detecteert kracht, waardoor je een bocht kunt maken door simpelweg meer kracht uit te oefenen op een bepaalde kant. Het voorwiel van de elektrische fiets draait onafhankelijk op basis van de krachtinvoer van de handgreep.

tesla model b, stuur, elektrische fiets, e-bike
(Afbeelding: Kendall Toerner)

Het Tesla Model B-concept beschikt ook over een automatische stuurfunctie, waarbij de kunstmatige intelligentie van de e-bike het overneemt. Daarbij worden meerdere sensoren op het frame gebruikt, die als ogen dienen en de elektrische fiets veilig laten manoeuvreren.

Elektrische fiets met futuristische trekjes

Wat ook direct in het oog springt bij dit concept, is het futuristisch ogende display, dat geïntegreerd zit in het frame. LiDAR-sensoren scannen de omgeving op naderend gevaar en obstakels, die je op je display te zien krijgt. Verder krijg je informatie over de route, snelheid, actieradius en andere data.

(Afbeelding: Kendall Toerner)

Beide wielen hebben een eigen motor, die samen het dubbele aandrijfsysteem van de Tesla Model B vormen. De spaken op de wielen zijn vervangen door schokdempers, die voor een soepele rijervaring moeten zorgen. Details over de motoren en accu staan niet vermeld bij het concept. Lees op de website van Kendall Toerner meer over de aspirant e-bike.

Kendall Toerner

Tesla zou niet het eerste automerk zijn dat een elektrische fiets produceert. Check ook de Coleen x Aston Martin en QuietKat x Jeep.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.