Waarom brak de ruit van Tesla’s Cybertruck? Elon Musk geeft antwoord

Na maandenlang speculeren was het vorige week dan eindelijk zover: de presentatie van de Tesla Cybertruck. Om eerlijk te zijn moeten we nog steeds een beetje bijkomen, want dit hadden we niet aan zien komen. Elon Musk wist vriend en vijand te verrassen met een wel hele bijzondere pick-up. Niet alleen visueel, maar ook qua functies. Toch ging niet alles goed en had Elon Musk na afloop wel wat uit te leggen.

We hebben het dan natuurlijk over het kogelwerend glas-fiasco. Grote kans dat je het gezien hebt, maar mocht je het gemist hebben: een kleine recap. De Cybertruck van Tesla is een soort tank. Het buitenwerk is gemaakt van ijzersterk metaal en de ruiten zijn kogelwerend. Om dat te bewijzen sloeg ontwerper Franz von Holzhausen met een moker op de deur en gooide hij een ijzeren bal tegen het raam. Test één was een succes, test twee niet.

Is de Tesla Cybertruck wel zo sterk?

Zoals je in onderstaand gifje kunt zien, brak het glas. Kan gebeuren, maar het werd vervolgens nog pijnlijker. Ook een poging met de achterruit liep verkeerd af, want die sneuvelde net zo hard. Deze pijnlijke beelden gingen natuurlijk meteen de wereld over en het internet stond klaar om keihard te oordelen. Hoewel de reacties op de Cybertruck van Tesla overwegend positief waren, zorgde het kapotte raam voor een zure nasmaak.

Tesla Cybertruck raam
Het pijnlijke moment. (Bron: Tesla)

De ruiten van Elon Musk werden direct in twijfel getrokken. Om de reputatie van de Cybertruck te redden, gooide de grote baas van Tesla een video op twitter waarin we Franz von Holzhauzen opnieuw een ijzeren bal tegen het raam zien gooien. Ditmaal stuitert het ronde object terug en blijft het raam schadevrij. Reputatie gered, maar dit is nog steeds geen antwoord op de vraag waarom het op het podium fout ging.

Deze video werd gemaakt voorafgaand aan de presentatie:

Elon Musk on Twitter

Franz throws steel ball at Cybertruck window right before launch. Guess we have some improvements to make before production haha. https://t.co/eB0o4tlPoz

Verkeerde volgorde

Gelukkig volgde een verklaring niet veel later. Elon Musk reageerde op een tweet van een oplettende kijken en onthulde waarom de poging op het podium verkeerd afliep. De ruit had namelijk al een flink opdoffer gekregen tijdens de sloophamer test. Door die klap ontstonden er al barstjes aan de onderkant van het glas. Dit was niet te zien, maar de ruit verloor daardoor wel een deel van zijn beschermende kwaliteiten.

Elon Musk on Twitter

@RodAdib1 Yup. Sledgehammer impact on door cracked base of glass, which is why steel ball didn’t bounce off. Should have done steel ball on window, *then* sledgehammer the door. Next time …

Toch nog twijfels

Zoals je hierboven kunt lezen bevestigt Elon Musk dat dit waarschijnlijk het probleem is geweest. Hij geeft toe dat ze de tests beter om hadden kunnen draaien. Toch blijven er twijfels, want waarom brak ook de achterruit? Die deur werd namelijk niet ingebeukt met een sloophamer. Het antwoord op de vraag hoe sterk de Tesla Cybertruck nu echt is, gaan we ongetwijfeld krijgen wanneer de eerste journalisten er mee aan de slag mogen. We gaan het zien.

Voor Elon Musk was het in ieder geval een presentatie met twee gezichten en dat heeft hij gevoeld ook. De Tesla-oprichter verloor namelijk 768 miljoen dollar door de Cybertruck. Hoe dat kan, lees je hier.

The Verge

Reageer op artikel:
Waarom brak de ruit van Tesla’s Cybertruck? Elon Musk geeft antwoord
Sluiten