Noah Korevaar
Noah Korevaar Auto's & Motoren 17 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Tesla Cybertruck rolt eindelijk van de lopende band, maar juich niet te vroeg

Na bijna vier jaar aan memes, analyses en uitstel is het eindelijk zover. De Tesla Cybertruck is geen sciencefiction meer en rolt van de lopende band af in de Gigafactory in Texas. Een mijlpaal voor de elektrische truck.

Het is bijna vier jaar geleden dat Elon Musk de Cybertruck onthulde. Ja, de beruchte demonstratie waarbij het raam van de futuristische bolide werd gesloopt met een metalen bal. Op Twitter wordt nog altijd gespeculeerd of het nou een echte fail of een marketingstunt was.

De uitdaging van de Tesla Cybertruck

Marketing of niet, je hebt weinig aan marketing als je geen product hebt. Het was de bedoeling dat de Tesla Cybertruck ongeveer twee jaar na de onthulling in productie zou gaan. Een classic Elon Musk-belofte. Oftewel: een deadline die uiteraard niet gehaald is. Afgelopen mei temperde Musk nog de verwachtingen van aandeelhouders. Tijdens een jaarlijkse bijeenkomst legde de miljardair uit dat het “radicale design” van de elektrische truck grote uitdagingen opleverde. Dat komt mede door de carrosserie, die gemaakt wordt van roestvrij staal.

“Het wordt moeilijk om de kosten betaalbaar te maken, want het is een nieuwe auto en een nieuwe productiemethode,” aldus Musk. “In het grote geheel van de dingen, in verhouding tot de productiesnelheid van alle andere auto’s die we maken, zal het klein zijn. Maar het is nog steeds heel cool.”

Tesla verkoopt nu belachelijk duur bier in Cybertruck-flesjes

Eerste exemplaar geproduceerd

Hoe dan ook is afgelopen weekend de allereerste Tesla Cybertruck van de lopende band gerold. Dat heeft de autofabrikant op Twitter bekendgemaakt, middels een foto waarop medewerkers van de Gigafactory in Texas poseren rondom de bolide. Eindelijk. Bijna vier jaar na de onthulling. Twee jaar later dan aanvankelijk het plan was.

Verder weten we echter nog steeds opvallend weinig. Deutsche Bank-analist Emmanuel Rosner verwacht dat Tesla dit jaar zo’n 2000 Cybertrucks af gaat leveren, ten opzichte van een geprojecteerde totale productieoplage van 1.78 miljoen exemplaren. Rosner stipt echter ook aan dat hij betwijfelt of het product de winstgevendheid van het bedrijf zal verhogen, mede vanwege de productiekosten en uitdagingen die Musk zelf ook al heeft genoemd.

Tesla Model M is een elektrische motor met Cybertruck-vibes

Grote vragen en grote opluchting

Bovendien blijft het onduidelijk welke versies van de Cybertruck dit jaar van de band gaan rollen. Aanvankelijk had Tesla drie configuraties op zijn website staan:

Maar in oktober 2021 werden zowel de prijzen als de specificaties opeens stilletjes van de website geschrapt. Zonder verklaring of toelichting van Tesla. Hopelijk horen we snel meer, maar bij Tesla zal de opluchting al gigantisch zijn. Sceptici vroegen zich de afgelopen jaren al af of de Cybertruck niet voor altijd pure sciencefiction zou blijven, maar die vloek is doorbroken: de Tesla Cybertruck kan geproduceerd worden. Wordt vervolgd! In de tussentijd kun je wellicht nog ergens deze op afstand bestuurbare miniatuurversie van de Cybertruck scoren.

Fortune

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.