Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Netflix scoort opnieuw wereldhit met gênant slechte uitmelkerij

Netflix scoorde afgelopen weekend een wereldwijde hit met Bird Box Barcelona, een Spaanstalige spin-off van de originele horrorfilm met Sandra Bullock. Een film die nog belabberder uitpakt dan het origineel…

Het is confronterend, maar toch echt waar: het is meer dan vier jaar geleden dat Bird Box uitkwam op Netflix. De horrorfilm deed het destijds niet al te best voor critici, maar daar zullen de hoge piefen van de streamingdienst niet wakker van hebben gelegen. De blockbuster groeide namelijk al snel uit tot een wereldwijde megahit.

Netflix dropt Bird Box Barcelona

De Sandra Bullock-film was zelfs drie jaar lang de grootste Netflix-film. Ooit. Pas in 2021 wisten Don’t Look Up en Red Notice met een veel groter budget, sterrencast en marketingcampagne pas de kijkcijfers van de horrorfilm te overtreffen. Een echt succesverhaal dus. En waar succes wordt geboekt, daar staat Hollywood klaar om de boel gretig uit te melken.

Mede door de pandemie plukken we daar nu, in 2023, pas de vruchten van. Afgelopen vrijdag kwam namelijk Bird Box Barcelona uit op de streamingdienst. Een gloednieuwe spin-off van de originele film uit 2018. Nee, verwacht geen Sandra Bullock: dit is een losstaand verhaal. Het speelt zich ongeveer af op hetzelfde moment en in dezelfde wereld, maar dan vanuit een compleet nieuw perspectief.

Op naar Spanje

Bird Box Barcelona speelt zich af in Spanje, zoals de naam uiteraard al doet vermoeden. De insteek intrigeert voor fans van het origineel direct: wat gebeurde er eigenlijk in Europa tijdens de gebeurtenissen uit de eerste film? Dit keer volg je een zakenman genaamd Sebastien, die in Barcelona woont.

Dat geeft Bird Box Barcelona ook direct een hele andere uitstraling dan het origineel: we gaan naar een grote Europese stad, in plaats van de kleinere dorpjes waar Sandra Bullock doorheen liep.

Belabberde scores

De regie is in handen van Alex en David Poster, twee Spaanse filmmakers die eerder voor Netflix de thriller The Occupant maakten. Een film die met 61 procent op Rotten Tomatoes en een 6.4 op IMDb nou niet bepaald een meesterwerk was. Helaas lijkt dat ook voor Bird Box Barcelona te gelden: waar de originele Bird Box nog een 6.6 op IMDb weet te scoren, moet de Spaanstalige spin-off het met een 5.4 doen. Een nipte onvoldoende dus.

Ook op Rotten Tomatoes komt de Netflix Original er niet al te best vanaf. Daar moet de beklemmende film het met een score van 49 procent doen, na 53 recensies van critici. Bij het publiek doet de film het nog slechter: zij geven Barcelona een gemiddelde score van 38 procent. Ouch. Dat betekent dus dat slechts 38 procent van alle publieksbeoordelingen positief was…

Ambities nekken Netflix

Netflix wil duidelijk een nieuwe megafranchise op poten zetten, met vele spin-offs en sequels, maar die ambitie lijkt Bird Box Barcelona te nekken: “Er is nauwelijks een fatsoenlijke premisse opgezet voordat het al in de startblokken staat om de zaadjes te planten voor meer vervolgen en potentiële spin-offs,” concludeert een filmjournalist van Cinema Crazed.

Of, zoals de criticius van de New York Post de film genadeloos samenvat: “De wil om te leven ontbreekt in Netflix’ niet-kwalitatieve vervolg Bird Box Barcelona, en dat geldt ook voor onze wil om te kijken.” Oef.

Wereldwijde hit

Het is de vraag of  Netflix zich zorgen zal maken om die belabberde recensies. Wereldwijd is Bird Box Barcelona op het moment van schrijven namelijk de best bekeken film van dit moment. Specifiek in Nederland staat de horrorfilm op de tweede plek, achter de net zo belabberde The Out-Laws, een komedie met een voormalig James Bond-ster.

Ja, Netflix blijft scoren met matige films. Die kijkcijfers zijn fantastisch, maar je moet je afvragen of abonnees blijven hangen voor de onvermijdelijke toekomstige Bird Box-sequels en spin-offs als de kwaliteit zo tegen blijft vallen.

Bird Box Barcelona Netflix
🍿 (Afbeelding: Netflix)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.