Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Frodo ontwikkelt band met seriemoordenaar in controversiële film

Binnenkort komt er weer een film uit over Ted Bundy, gebaseerd op de echte transcripts van gesprekken met de seriemoordenaar: No Man of God. Een film die direct ook controverse oplevert. Check de eerste trailer.

Seriemoordenaar Ted Bundy is al sinds de jaren zeventig niet weg te slaan uit de popcultuur. Van boeken en podcasts tot films: 32 jaar na zijn dood is de Amerikaan overal. Vooral de laatste jaren kwam de charismatische doch harteloze moordenaar vaak voorbij op televisie en in de bioscoop.

No Man of God

In 2019 speelde Zac Efron hem in Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile en bracht Netflix een true crime-docu over Bundy uit genaamd Conversations with a Killer. Voor true crime-liefhebbers die niet genoeg kunnen krijgen van de immer intrigerende zaak is er nu meer goed nieuws.

Op 27 augustus komt namelijk No Man of God zowel in de bioscoop als digitaal uit. Dat is een speelfilm over FBI-analist Bill Hagmaier, die een controversiële band met Ted Bundy ontwikkelde. Ondanks dat hij tegenover een seriemoordenaar zat met tientallen slachtoffers, die zelfs door zijn advocaten beschreven werd als “de definitie van heartless evil.”

No Man of God is gebaseerd op de echte transcripties van interviews tussen FBI-analist  en de toen opgesloten Ted Bundy. Elijah Wood, die we natuurlijk allemaal kennen als Frodo, speelt de FBI-analist. Luke Kirby speelt de seriemoordenaar.

Ted Bundy doet boekje open

In 1980 werd Ted Bundy ter dood veroordeeld, met een geplande executie in de elektrische stoel. In de jaren die volgden, stemde hij ermee in de details van zijn misdaden bekend te maken, maar slechts aan één man. Tijdens de begindagen van de criminele profileringseenheid van het bureau, ontmoette FBI-analist Bill Hagmaier de opgesloten Ted Bundy in de hoop de psychologie van de seriemoordenaar te begrijpen en de families van het slachtoffer antwoorden te bieden. Terwijl Hagmaier in Bundy’s duistere en verwrongen geest duikt, ontwikkelt zich een vreemde en gecompliceerde relatie die geen van beide mannen had verwacht.

Regiseusse Amber Sealey blaast volgens journalisten die eerder dit jaar de film te zien kregen tijdens het Tribeca Film Festival de bekende moordzaak nieuw leven in. In plaats van de maar al te bekende details te herkauwen en op een rijtje te zetten, doet Sealey namelijk iets anders.

Recensenten enthousiast

“De film biedt misschien geen nieuwe inzichten in Bundy zelf, maar dat is ook niet de bedoeling. In plaats daarvan draait Sealey de rollen om door te onderzoeken of empathie mogelijk is, en wat de menselijke prijs is om een monster te begrijpen,” zo concludeert filmrecensente Meagan Navarro.

No Man of God scoorde na de première een degelijke voorlopigs score van 76 procent. Ook Kristy Strouse van Film Inquiry is enthousiast: “Alleen al voor het onvergetelijke acteerwerk en het huiveringwekkende realisme is No Man of God een must-see.” De film is dus gebaseerd op de letterlijke gesprekken, de woorden die Bundy echt uitgesproken heeft. Dat maakt het geheel extra indrukwekkend volgens recensenten.

Seriemoordenaar levert controverse op

Ondanks de hype leverde de aankomende misdaadfilm ook direct controverse op. Conversations with a Killer-regisseur Joe Berlinger beschuldigde  Sealey van het verkeerd karakteriseren van zijn eigen films over de seriemoordenaar om de aandacht te trekken voor haar eigen film. Berlinger regisseerde ook Zac Efron als Bundy in Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile.

“Vergeef het ongevraagde advies, maar na het lezen van enkele van je interviews over je Bundy-film, voel ik me genoodzaakt je te vertellen dat het afbreken van mijn werk om het jouwe te promoten een glad ijs is en intellectueel oneerlijk en diep beledigend”, schreef Berlinger in een door Sealy gedeelde e-mail op Instagram.

Sealy had in eerdere interviews aangestipt dat veel films over Ted Bundy hem wellicht te positief neerzetten, hem verheerlijken. Berlinger voelde zich daardoor aangevallen, maar Sealy ging er verrassend luchtig mee om.

Behoorlijk schokkend

Ze deelde de e-mail dus op Instagram met de volgende tekst erbij:

“Vanochtend deze ongevraagde e-mail ontvangen. Bedankt voor de steun, Joe”, schreef ze . “We hebben een extra ticket voor je voor de #NoManOfGod-première rot probeerde te laten voelen. Een fijne dag verder. #femalefilmmakerfriday #bundyisdivisive”

In een door Deadline verkregen verklaring zegt Sealey dat ze de eerste e-mail van Berlinger “behoorlijk schokkend” vond.

“Ik heb zijn naam of zijn films nooit genoemd in een van mijn persinterviews, dus het was oneerlijk van hem om te zeggen dat ik zijn films aan het trashen was”, schreef ze. “Zijn naam kwam een ​​keer voor in een podcast waarvan ik niet eens geloof dat hij het heeft gehoord, maar nooit in de kranten of persinterviews heb ik iets specifieks over zijn films gezegd. Er zijn twintig films over Bundy gemaakt en het verbaasde me dat hij mijn opmerkingen zo persoonlijk opvatte.”

Op 27 augustus gaan we ontdekken of No Man of God al die controverse waard was. Dan verschijnt de film dus in de bioscopen en kun je er ook direct digitaal mee aan de slag.

7 true crime documentaires op Netflix die je gezien moet hebben

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.