Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 12 jul 2020
Leestijd: 6 minuten

Top 10 krachtigste Marvel-superhelden in het MCU: 5 t/m 1

Vorige week begonnen we met de allersterkste Marvel superhelden op een rijtje zetten. Niet op basis van de ondertussen tienduizenden comics, maar op basis van het Marvel Cinematic Universe en de X-Men films van Fox.

Welke superheld is het sterkst? Vorige week begonnen we met de eerste helft van de top 10, die je hier kunt checken. 10 tot en met 6 dus. Dit keer gaan we de top 5 in, om uiteindelijk bij de grote winnaar te komen!

#5: Silver Surfer

Als de Herald van Galactus is Silver Surfer een van de krachtigste wezens in de ruimte. Hij werd geboren als Norrin Radd op een verre planeet, Zenn-La. Toen Galactus zijn thuisplaneet wilde verslinden, sloot Radd een deal. Hij ging voor Galactus op zoek naar nieuwe werelden om te consumeren. In ruil daarvoor liet hij Zenn-La met rust.

Het surfboard dat Radd van Galactus kreeg zort ervoor dat hij kosmische krachten heeft, waarmee hij de kosmische energieën van het universum kan manipuleren. De Silver Surfer heeft daardoor geen voedsel, water, lucht of rust nodig. Materie omzetten in energie is een makkie, evenals het reizen met de snelheid van het licht.

Ook kan hij illusies creëren, energiestoten afvuren, de meeste vormen van energie absorberen en/of ontladen, de zwaartekracht manipuleren en de grootte van andere materie en zichzelf veranderen. Oh ja, en door vaste materie heen bewegen is no big deal.

Zolang de Silver Surfer zijn surfboard heeft, is hij vrijwel onverwoestbaar. Daarmee heb je ook direct zijn grote zwakke plek te pakken. Als slechteriken zijn board weten af te pakken, dan is hij opeens weer sterfelijk en worden zijn krachten drastisch gereduceerd. Iets wat in de comics al meermaals is gebeurd.

Top 10 krachtigste Marvel superhelden in het MCU:
(Afbeelding: Marvel / Disney

#4: Thor

Tja, Thor kan natuurlijk niet in een lijstje met de krachtigste Marvel superhelden ontbreken. Thor Odinson is als god krachtiger dan welk mens dan ook. Asgardianen zijn anders gebouwd dan normale mensen, maar zelfs vergeleken met de rest van zijn volk is Thor uitzonderlijk sterk. Hij is net zo sterk als de Hulk, en kan de krachten van de hamer Mjolnir gebruiken.

Daardoor kan de god razendsnel genezen en ligt zijn pijngrens extreem hoog. Ook het genezen kent echter zo zijn beperkingen: zo zagen we in de films dat het terug laten groeien van een oog niet tot de mogelijkheden behoort.

Als de Asgardiaan echt in vorm is kan hij zelfs het weer en elektriciteit manipuleren, als God van de Donder. Voeg daar de mogelijkheid om te vliegen en dankzij zijn nieuwe wapen Stormbreaker zelfs teleporteren aan toe en je hebt een uiterst krachtige Marvel superheld.

En zijn zwakke plekken dan? Die zijn vrij simpel: Thor’s eigen slordigheid. Hij is te eigenwijs en wil te graag showen om echt in elke situatie effectief te zijn. Daar kun je in de films een bijzonder pijnlijk voorbeeld van vinden: doordat Thor zo eigenwijs was om het laatste woord te willen hebben in het gevecht tegen Thanos, kon Thanos alsnog de helft van het universum doen vervagen in Infinity War

Top 10 krachtigste Marvel superhelden in het MCU:
(Afbeelding: Marvel / Disney

#3: Doctor Strange

Laten we vooropstellen dat het tricky is om de krachten van Doctor Strange goed in te schatten, als we de comics buiten beschouwing laten. In de films hebben we nog niet echt de volledige limieten van zijn magie meegemaakt.

Als meester in de mystieke kunsten is Doctor Strange de Sorcerer Supreme en bewaakt en beschermt hij het New York Sanctum en Eye of Agamotto, met daarin de Time Stone bevat. Althans, tot wat er met de stenen gebeurde in Avengers: Endgame, zoals Disney onlangs bevestigde op Instagram.

Doctor Strange is in ieder geval een van de meest intelligente mensen op aarde. Daardoor heeft hij binnen korte tijd een indrukwekkende berg aan kennis rondom tovenarij en de mystieke kunsten op kunnen doen.

Hij manipuleert de magie van Eldritch om schilden, zwepen en andere wapens vanuit het niks te creëren. Ook beschikt hij over letterlijk duizenden spreuken om te gebruiken in gevechten. Juist daardoor is het extreem lastig om hem op de juiste plek in deze top 10 te zetten. We hebben immers slechts een fractie van zijn magie gezien.

En vergeet zijn relikwieën niet. Met de Cloak of Levitation kan Strange onder andere vliegen, en de slingerring die hij praat zorgt ervoor dat hij portals kan openen. Zijn krachtigste relikwie is echter het oog van Agamotto. Daarmee kan Doctor Strange namelijk de tijd manipuleren. Tevens ziet hij alle mogelijke uitkomsten van gebeurtenissen, wat hem de ultieme tacticus maakt.

Top 10 krachtigste Marvel superhelden in het MCU:
(Afbeelding: Marvel / Disney

#2: Captain Marvel

Ook Captain Marvel hebben we nog maar kort in actie gezien op het witte doek. Toch maakt dat niet uit, want niemand minder dan Kevin Feige, de architect achter het Marvel Cinematic Universe, schiet te hulp.

Tegenover Variety zei hij het volgende: “Captain Marvel is met afstand onze krachtigste superheld tot nu toe.” Kort maar krachtig! Carol Danvers, zoals ze eigenlijk heet, kan een maan kapot slaan en door de zon heen vliegen. Dat zijn power-levels die we niet eerder in een MCU-film hebben teruggezien.

Carol Danvers is een United States Air Force pilote die met behulp van kosmische Kree-Krachten een superheld wist te worden. Ze kan niet alleen in de ruimte overleven, maar ook de kracht van een wit gat (geen zwart gat) inzetten. Daardoor kan ze hitte manipuleren en sturen, het elektromagnetische spectrum controleren en zelfs de zwaartekracht. Ook kan ze de zetten van haar tegenstander voorspellen.

Tot slot kan ze ook haar krachten nog veel indrukwekkender maken door energie te absorberen. In theorie zou ze een nucleaire bom die op haar af komt kunnen absorberen, en die energie gebruiken om dodelijk sterk te worden. Ja, dit is met afstand de krachtigste superheld uit het MCU.

Captain Marvel 2 Disney
Disney / Marvel

#1: Jean Grey

Huh, maar waarom is Captain Marvel dan niet #1? Daar is een goede reden voor: ze is de krachtigste superheld uit het Marvel Cinematic Universe. Maar ook daarbuiten zijn er Marvel superhelden op het witte doek, dankzij de X-Men films van Fox.

Sinds kort vallen die filmrechten eindelijk weer onder Marvel Studios, maar de eerste resulterende films laten nog op zich wachten. Tot de X-Men gereboot worden blijft Jean Grey dus de krachtigste superheld.

Telekinese en telepethatie lijken misschien beperkte en simpele krachten, maar ze is de krachtigste telepaat uit de films, met afstand. Niet voor niets plaatste Charles Xavier blokkades in haar geest uit angst voor de catastrofale vernietiging die haar ongebreidelde kracht kan veroorzaken.

Zonder die blokkades kan Jean Grey de Phoenix worden, een extreem krachtige entiteit. Ze kan met haar telekinese dingen op moleculair niveau wijzigen. Als ze de controle over haar krachten verliest, wat geregeld gebeurt, dan kan ze juist de moleculen van andere wezens verscheuren en vernietigen.

Elke vorm van energie kan ze absorberen, omleiden en controleren. Daardoor zijn energieschilden, vliegen en telekinetische ontploffingen slechts het begin van de mogelijkheden die Grey tot haar beschikking heeft. Ze heeft er nog amper controle over, maar de telepaat kan zelfs in de toekomst kijken.

Oké, nog steeds niet overtuigd? Jean Grey is volgens de films als Phoenix zo enorm krachtig, dat ze elke persoon in het universum zou kunnen vernietigen. Zonder dat ze daar zoals Thanos Infinity Stones voor nodig heeft.

Top 10 krachtigste Marvel superhelden in het MCU:
(Afbeelding: Marvel / Disney

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.