Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 jul 2020
Leestijd: 5 minuten

Top 10 krachtigste Marvel superhelden in het MCU: 10 t/m 6

Marvel heeft door de jaren heen duizenden superhelden, schurken en andere kleurrijke personages geïntroduceerd. Er zijn alleen al tienduizenden verhalen verteld in de comics. Maar wie zijn nou de krachtigste superhelden?

Dat hangt er dus maar net vanaf welke comics je raadpleegt. Door de jaren heen zijn de meeste Avengers, X-Men en andere superhelden van Marvel vele transformaties doorgegaan. Daarom beperken we ons nu tot de films. Wat zijn de krachtigste superhelden in het Marvel Cinematic Universe?

We lichten vandaag de eerste helft van de top 10 krachtigste Marvel superhelden uit.

#10: Hulk

Hulk roept zelf geregeld dat hij de sterkste is, maar toch weet hij maar net de top tien binnen te dringen. Als het om mensen met superkrachten gaat, dan is bijna niemand zo sterk als het alter-ego van Bruce Banner.

In een gefaalde poging om het Super Soldier Serum te recreëren waardoor Captain America is ontstaan, werd Banner vervloekt. Elke keer als hij te geagiteerd of blij wordt, verandert hij in de groene bonk aan woede.

Hulk kan niet alleen een enorm Chitauri Leviathan met één klap neerhalen, maar hij is ook nog eens praktisch onsterfelijk. Ook geneest hij snel. Daardoor is het vrijwel onmogelijk om de superheld uit te schakelen.

Doordat Bruce echter zo weinig controle over zijn alter-ego heeft, kan Hulk vaak alsnog uitgeschakeld worden door bad guys. We zagen het al toen Thanos hem versloeg in de films: Hulk trok zich terug in Banner en weigerde nog te transformeren.

De top 10 krachtigste Marvel superhelden in het MCU
(Afbeelding: Marvel Studios / Disney)

#9: Magneto

Erik Magnus Lehnsherr is de meester van het magnetisme. Hij wordt niet alleen in de comics maar ook in de films beschouwd als een van de krachtigste mutanten. Ooit. Zijn focus op het bevrijden van mutanten is onveranderlijk, maar bij Magneto is het soms lastig te zeggen of hij nou een held of een schurk is. Dat ligt maar net aan de politieke context van het verhaal dat je aan het kijken of lezen bent.

Magneto kan elke metalen substantie manipuleren, zelfs de bloedstroom van anderen. Daar zit immers ook ijzer in. Sterker nog, op zijn krachtigst kan de mutant zelfs de magnetische polen van de aarde beïnvloeden.

Daar blijft het niet bij: Erik Magnus Lehnsherr kan ook vliegen en zichzelf beschermen met een magnetisch krachtveld. Daardoor haalt telepathie niks bij hem uit. In tegenstelling tot de Hulk zelf is Magneto ook nog eens zeer intelligent.

Heeft hij dan ook zwakke plekken? Jazeker. Hij kan maar beperkte tijd zijn krachten gebruiken, want het kost hem veel mentale en fysieke energie. Na heftige gevechten moet Magneto uitrusten. Ook kan hij niks beginnen tegen niet-metalen voorwerpen. Een plastic kogel is zonder krachtveld dus alsnog zeer dodelijk, waar andere superhelden zich geen zorgen zouden maken.

Oh ja, en zijn arrogantie zorgt er geregeld voor dat Magneto zijn vijanden volledig onderschat.

De top 10 krachtigste Marvel superhelden in het MCU
(Afbeelding: Marvel Studios / Disney)

#8: Vision

In een lijstje met de meest krachtige Marvel superhelden mag Vision natuurlijk niet ontbreken. Voeg vibranium en een Infinity Stone samen met JARVIS, en je hebt Vision.

Hij kan zijn eigen massa en daarmee dichtheid aanpassen. Daardoor kan hij zweven en door muren lopen, waardoor je Vision ook geen pijn kunt doen. Of hij deelt je juist een klap uit die vele malen krachtiger is doordat hij zijn eigen massa heeft vergroot.

Ook kan de Avenger rauwe kracht putten uit zijn Infinity Stone, de Mind Stone. Dat levert een energiestraal op die zelfs door vibranium kan snijden. Uiteindelijk blijft het echter een computer. Toen Corvus Glaive Vision neerstak, zagen we in de films hoe hij opeens sterk verzwakt raakte.

Hij kon niet meer door muren lopen of vliegen en vechten was amper nog een optie. Wat dat betreft heeft Vision niet de healing-krachten van bijvoorbeeld een Wolverine.

De top 10 krachtigste Marvel superhelden in het MCU
(Afbeelding: Marvel Studios / Disney)

#7: Scarlett Witch

Door experimenten van Hydra’s Wolfgang von Strucker kreeg Wanda Maximoff superkrachten. Waaronder telekinese, energiemanipulatie en telepathie. Waar ze uiteindelijk vocht voor haar vaderland, sloot de Scarlett Witch zich uiteindelijk aan bij de Avengers.

Ze is een vrij recente toevoeging aan het team, waardoor we de beperkingen van haar krachten amper kennen. Wel is nu al duidelijk dat ze een van de krachtigste Avengers is. Dankzij de invloed van de Mindstone, waardoor ze haar krachten heeft gekregen, kan ze psionische energie projecteren.

Dat zorgt ervoor dat ze haar slachtoffers telekinetisch compleet onder controle heeft, zelfs Thanos. Als ze genoeg kracht uitoefent kan ze haar slachtoffers vernietigen. Ook gebruikt ze haar krachten geregeld om een ondoordringbaar schild te creëren.

In de films vernietigde ze zelfs met haar krachten een Infinity Stones, iets wat Thor onmogelijk achtte. Daar blijft het niet bij: Wanda kan pijn, slaap, emoties en herinneringen opwekken en manipuleren. Ze gaat compleet in het hoofd van haar slachtoffers zitten, met alle gevolgen van dien. Je kunt de meest imponerende superkrachten ooit hebben, maar als de Scarlett Witch je hersenen manipuleert dan ben je machteloos.

De top 10 krachtigste Marvel superhelden in het MCU
(Afbeelding: Marvel Studios / Disney)

#6: Xavier

Charles Xavier is de op één na krachtigste telepaat ter wereld. Zijn telepathische krachten kennen amper grenzen. Niet voor niks heeft menig schurk in het verleden al geprobeerd zijn krachten te gebruiken om de wereld te vernietigen. We hebben maar geluk dat Xavier een good guy is…

De vader van de X-Men kan zichzelf en anderen onzichtbaar maken, mentaal communiceren en het lichaam van anderen controleren. Net als Wanda kan hij anderen verlammen of juist kalmeren, illusies en herinneringen bij anderen genereren en psionische explosies veroorzaken. Wat hem tevens zo krachtig maakt is dat Xavier zelf immuun is voor psionische aanvallen.

Heeft hij ook zwakke plekken? Zeker. Zo is er inhibitortechnologie in het Marvel universum die ervoor zorgt dat de krachten van mutanten niet meer werken. Ook hebben verschillende schurken, waaronder Magneto, een uitrusting die ze beschermt tegen telepathische krachten.

Ook heeft Xavier geen genezende krachten, wat hem zeer kwetsbaar maakt voor ernstig letsel. Gelukkig heeft de professor ook daar een oplossing voor: toen zijn lichaam vernietigd werd in de comics, wist hij zijn bewustzijn naar een ander lichaam over te hevelen. Wauw… Net zoals Palpatine in de Star Wars films dus.

De top 10 krachtigste Marvel superhelden in het MCU
(Afbeelding: Marvel Studios / Disney)

Benieuwd welke Marvel superheld(in) het sterkste is? Bekijk dan snel hier de top 5.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.