Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Star Wars: Episode X – kunstmatige intelligentie schrijft nieuwe film

Maak kennis met Star Wars: A New Light Rises, de tiende film in de Skywalker-saga.

The Mandalorian was een grote opluchting voor Star Wars-fans na de meest recente filmtrilogie. Een verhaal waarbij vooruitgedacht wordt op een MCU-achtige manier? Heerlijk.

Controverse rondom Star Wars

Zeker na The Last Jedi en The Rise of Skywalker. Niet dat die films per se belabberd waren, maar als trilogie kun je die films gerust mank noemen. Het voelt alsof de regisseurs allebei hun eigen plannen hadden voor welke kant het verhaal opmoest. Alsof je zoals vroeger de benen tekent van een poppetje, het papier omvouwt, en de ander zonder jouw tekening te kunnen zien het poppetje af moet tekenen.

Verhaallijnen die genegeerd worden, geïntroduceerde personages die vervolgens amper benut worden: het voelt niet op een bevredigende manier aan als een trilogie die van te voren goed uitgedacht is, met een overkoepelende verhaallijn.

Fans spotten geheime boodschap Han Solo in Star Wars: The Last Jedi

Nieuwe richting

Door interviews met betrokkenen weten we nu ook dat daar ook een kern van waarheid in zit: J.J. Abrams, die vrij last minute terug moest keren voor The Rise of Skywalker, veranderde op het laatste moment nog verhaallijnen. En dan hebben we het niet over oppervlakkige aanpassingen.

The Mandalorian en alle daaruit voortkomende spinoffs zijn de way forward voor Lucasfilm en Disney. Net zoals de Marvel-series op Disney+ de basis vormen voor de toekomst van het Marvel Cinematic Universe.

Er doen zelfs geruchten de ronde dat Disney de recente Star Wars-trilogie uit de canon wil schrappen. Zo’n vaart zal het niet lopen, maar het zegt een hoop over het sentiment.

Kunstmatige intelligentie

Online wordt vaak de grap gemaakt dat The Rise of Skywalker aanvoelt als een Star Wars-film die door een computer is geschreven. Een flauwe grap, uiteraard, maar wat gebeurt er als je dat echt zou doen?

Het YouTube-kanaal Blue Bantha Milk Co. heeft het antwoord voor je. Het team achter dat kanaal heeft kunstmatige intelligentie gezet om een script te schrijven voor Star Wars: Episode X. Een tiende film die de losse eindjes van IX netjes afhandelt.

Ze voerden de scripts van de eerste negen Star Wars-films en een opening crawl, de gele letters aan het begin van de film, aan InferKit. Een bot die aan de hand van teksten zelf tekst kan formuleren.

Star Wars: A New Light Rises

Het resultaat is een volledig script voor Star Wars: A New Light Rises, de tiende film in de Skywalker-saga. De YouTubers hebben vervolgens het script erbij gepakt en een table read gefilmd, waarbij men hardop het verhaal voorleest.

Het is hilarisch en vaak compleet absurd, maar desalniettemin kun je niet anders dan onder de indruk zijn van wat er anno 2021 mogelijk is. Geef het nog een paar jaar en je ziet het verschil tussen een echt en een ‘nep’ script niet meer.

Studio’s kunnen dan hun best scorende films aan kunstmatige intelligentie voeren, en binnen enkele seconden nog een succesvol script genereren. De eerste stappen in die richting worden al gezet in Hollywood, met startups die dergelijke analyses al uitvoeren voor studio’s.

In de tussentijd blijft het vooral hilarisch. Van de tragische dood van BB-8 tot een Sith-piraat in een bikini: maak kennis met A New Light Rises!

Nu te zien: Star Wars-fanfilm Scorekeeper gaat Predator achterna

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.