Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Nu te zien: Star Wars-fanfilm Scorekeeper gaat Predator achterna

Na The Mandalorian krijgt nu ook de premiejager Bossk zijn eigen show. Maak kennis met de op Predator geïnspireerde fanfilm Scorekeeper.

De zeer fanatieke fans van Star Wars zijn zowel de grootste vloek als zegen van de franchise. Als het wat minder gaat, bijvoorbeeld rondom The Rise of Skywalker, dan kan men ontzettend toxic zijn. Niks is goed, alles is slecht. Disney verpest alles, bla bla.

De oneidige wereld van Star Wars

Hoe snel dat sentiment om kan slaan liet The Mandalorian zien. Er waren maar een paar minuten aan magie van Jon Favreau en Dave Filoni voor nodig om de gehele fan-base weer achter Disney te scharen. Prachtig.

Want juist de passie van diezelfde fans maakt Star Wars zo interessant. De omvangrijke wereld die George Lucas heeft geschapen is eindeloos. Een wereld waarin ook fans hun eigen verhalen kunnen vertellen. Doordat generaties met Star Wars zijn opgegroeid zijn er nu volwassen filmmakers die dolgraag met de franchise aan de slag gaan.

Zie alleen al de regisseurs achter The Mandalorian: zij wilden alleen al vanwege hun kinderdroom meewerken. Ook zij zijn fans. Niet alleen krijgt die kans, maar gelukkig hebben we nog fanfilms. Tuurlijk, er worden talloze amateurische korte fanfilms gemaakt die je maar beter kunt skippen. Maar steeds vaker zitten er ook pareltjes tussen.

Fanfilms van hoog niveau

Een goed voorbeeld daarvan is Echoes of Darkness, een film van professoniële filmmakers die dankzij crowdfunding kon worden gemaakt. Op een paar details na had die film zo uit de koker van Lucasfilm kunnen komen. Wat een kwaliteit.

Ook in 2020 gaan fanatieke fans gewoon door met het realiseren van hun dromen. Maak kennis met Scorekeeper. Een fanfilm over Bossk, een Trandoshan premiejager die voor het eerst opdook in Star Wars: The Empire Strikes Back in 1983. Sindsdien hebben we hem amper in de films gezien, maar in de officiële comics en boeken kwam hij wel regelmatig terug.

Bossk Star Wars
Bossk’s kostuum uit de films was een gerecycled Doctor Who-outfit (Bron: Lucasfilm / BBC)

Premiejager Bossk

Een groep filmmakers uit Atlanta genaamd Creative Force Films heeft nu een korte film over hem gemaakt. We volgen Bussk terwijl hij op de Rebellen jaagt. Oftewel, een film die op verfrissende wijze eindelijk eens van perspectief wisselt. Heerlijk. Scorekeeper is duidelijk geïnspireerd op Predator, en zou je daarmee ook haast een Predator-fanfilm kunnen noemen.

Matthew Sumner (schrijver en acteur): “Ik was net klaar met mijn Boba Fett-cosplay waaraan ik de afgelopen vier jaar had gewerkt, en Roman Santa Croce (regisseur en co-schrijver) had me verteld dat hij altijd al een Bossk-kostuum heeft willen bouwen. Op die manier konden we samen rondlopen op congressen. SWC 2020 was het doel … misschien 2022 nu. ”

“Die dag, tijdens het spelen van Star Wars Battlefront 2, activeerde Roman Bossks trucje om hitte te kunnen zien en mijn mond viel open”, vervolgde hij. ‘Ik keek Roman aan en zei: ‘Man… Bossk is de Predator! Alles wat we nodig hebben zijn rebellen, bossen en jouw kostuum! ’En Scorekeeper werd geboren.”

Predator + Star Wars levert in ieder geval een zeer vermakelijk kwartiertje op. Je kunt hieronder de complete fanfilm checken:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.