Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 14 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Jack Dorsey: van punkrocker tot miljardair die Trump van Twitter kickte

Jack Dorsey ken je natuurlijk als de Twitter-CEO die Donald Trump van Twitter kickte. “Daar ben ik niet trots op.” Dat hij met Square nog een succesvol bedrijf oprichtte, weet je misschien ook nog. Maar dat zijn nou net de twee saaiste aspecten die aan deze Big Tech-miljardair kleven.

De 44-jarige co-founder van Twitter hangt van verrassingen aan elkaar. Hij is een gediplomeerde masseur, eet één maaltijd per etmaal en mediteert twee uren per dag. Vroeger bezocht hij vooral punkrock-concerten, school interesseerde hem niet. Nu behoort hij tot de machtigste personen op aarde. Wie is deze man, die er zo’n atypische levensstijl op nahoudt? En hoe heeft hij het in z’n carrière eigenlijk geschopt tot Big Tech-miljardair?

Jack Dorsey is een punkrocker

Net als veel andere Big Tech-miljardairs begon Jack Dorsey op jonge leeftijd met programmeren. Op 15-jarige leeftijd schreef hij al software die nu nog steeds door sommige taxibedrijven wordt gebruikt wordt. Maar een typische computernerd was Jack Dorsey niet. Integendeel. Hij trok er op uit, was rebels en bezocht veel punkrock-concerten. “Mijn muziek toen ik opgroeide was punk. Hackers zijn punk. Ik ben nog steeds een punk. Ik hou dan ook van activisten en protesten”, zegt hij tegen Rolling Stone. Operation Ivy uit San Francisco is een van de bands die hij veel bezocht.

https://www.gofundme.com/f/steun-de-amsterdamse-buurtkroeg
(Afbeelding: twitter.com/jack)

Na de middelbare school besloot Jack Dorsey te gaan studeren aan de Missouri University of Science and Technology, maar daar hield hij het niet lang uit. Na het ook geprobeerd te hebben op de Universiteit van New York, besloot hij gewoon helemaal geen opleiding af te maken. Daarin is hij geen uitzondering in de Big Tech-wereld.

Pre-Twitter en Square

Jack Dorsey was 24 jaar oud toen hij een soort pre-Twitter bedacht. Hij bouwde een simpel prototype, waarmee hij en zijn vrienden updates over hun leven deelden via BlackBerry en e-mail. Net na de eeuwwisseling leek niemand daarin geïnteresseerd te zijn, dus liet hij het idee even varen. In plaats van zich op een nieuw idee te storten, besloot hij zich te verdiepen in massages. De Big Tech-miljardair is een gediplomeerd masseur en heeft menig rug soepeler gemaakt.

Maar dat was voor korte duur. Rond diezelfde tijd kreeg Jack Dorsey een baan bij podcastbedrijf Odeo. Hier ontmoette hij zijn co-founders van Twitter. Odeo stopte er in 2006 mee, dus nam hij de tijd om toch nog eens naar zijn prototype te kijken. Dit was de geboorte van het netwerk waar Donald Trump tien jaar later zijn verkiezingsoverwinning aan te danken zou hebben. En waar hij vier jaar later van af werd getrapt door de oprichter. Op 21 maart 2006 verzond @jack de eerste tweet: ‘just setting up my twttr’.

Twee jaar na de oprichting maakte Jack Dorsey plaats voor co-founder Evan Williams, omdat het bedrijf niet winstgevend genoeg was. Evan Williams werd CEO en Jack Dorsey voorzitter van het bestuur. Ondertussen zette hij zijn tweede bedrijf ‘Square’ op. Dit is een betalingsbedrijf die het kleine ondernemers mogelijk maakt om betalingen met creditcards te accepteren. In 2015 keerde Dorsey terug als CEO van Twitter en sindsdien runt hij twee bedrijven.

Big Tech-miljardair met een Spartaanse levensstijl

Sinds Jack Dorsey in 2019 te gast was in de Ben Greenfield Fitness Podcast is bekend hoe de baas van Twitter en Square dit allemaal volhoudt. Volledig op eigen manier, zijn dagelijkse routine is gerust bizar te noemen. Geen werkweken van 80 uur voor hem, maar juist zoveel mogelijk rust. In Sillicon Valley wordt hij gezien als één van de goeroes van het nieuwe presteren. “Ik ben mijn eigen experiment”, zegt hij daarover in de podcast.

De Twitter-CEO staat ‘s ochtends om 06.15 uur op, om direct onder de koude douche te stappen. Daarna volgt een meditatie van twee uren en gaat hij snelwandelend naar zijn werk. Zo’n 8 kilometer. Die dagelijkse wandeling is volgens Jack Dorsey dé manier om stress te verlagen. Hij eet dagelijks maar één maaltijd, zijn avondeten. “Ik was altijd moe na de lunch, toen ik nog lunch at. Nu voel ik me slaperig na het avondeten, ontspannen en klaar om naar bed te gaan. Het heeft echt een verandering gebracht in hoe snel ik in slaap val en vooral hoe diep ik slaap. Ik word uitgerust wakker”, zegt hij daarover.

Elke dag doet hij een work-out van zeven minuten via de app Seven. Daarna neemt hij een sauna en een ijsbad. Aan het einde van de dag volgt weer een meditatie van een uur, en uiterlijk om 23.00 uur gaat hij naar bed.

Donald Trump verbannen van Twitter

Afgelopen week besloot Jack Dorsey het account van de Amerikaanse president Donald Trump definitief te blokkeren. Aanzetting tot geweld en de daaropvolgende bestorming van het Capitool in Washington was daarbij de druppel. “Ik ben er niet trots op, ook ben ik niet blij. Maar ik sta wel achter de beslissing”, verklaarde hij in een statement.

Facebook, YouTube, TikTok, Instagram, Snapchat en andere social media hebben de Amerikaanse president inmiddels ook verbannen. En dat is nogal wat. Hebben deze Big Tech-miljardairs niet een beetje té veel invloed? De reacties over de gehele wereld zijn verdeeld. In dit artikel lees je wat voor- en tegenstanders erover zeggen.

Business InsiderIntermediair

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.