Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 15 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Dag archiveren! WhatsApp gaat geliefde functionaliteit veranderen

Ben jij zo’n persoon die altijd zijn e-mail-inbox leeg wilt hebben? Geen mails die om je aandacht schreeuwen, geen overzichtelijke chaos. WhatsApp heeft daar ook al jaren een ideale oplossing voor: de archief-functie. Maar die gaat veranderen naar Lees Later.

Nadat je een bericht hebt beantwoord, of klaar bent met een chat, kun je het gesprek in kwestie archiveren. Zo bestaat je WhatsApp-homescreen enkel uit chats die je nog moet lezen of beantwoorden. Lekker overzichtelijk.

Archiveren op WhatsApp

Als je dan alsnog verder wilt gaan met een gearchiveerde chat, dan hoef je daar enkel een bericht in te sturen. Dan staat de chat gewoon weer op je startscherm. Als een soort to-do-lijst. Meer van dat soort tips ontdekken? Dan hebben we een lijstje met tips en trucjes voor je klaar staan zodat je binnen no time een WhatsApp-pro wordt.

De reden dat we over de archiveer-functionaliteit beginnen, is dat Facebook die gaat veranderen. WhatsApp Beta is een speciale versie van de chat-app waarin de ontwikkelaars nieuwe features en aanpassingen testen. De oplettende bloggers achter WABetaInfo hebben in de meest recente versie een opvallende verandering gespot.

Lees Later

In de nabije toekomst gaat het bedrijf een update uitrollen die verandert hoe de archief-functionaliteit werkt. Die wordt namelijk vervangen door Lees Later, een volgens het bedrijf verbeterde versie van de feature die we allemaal kennen.

Wil je even niet gestoord worden door een gesprek of inkomende chat? Dan kun je chats wegschuiven naar Lees Later. Zo krijg je geen meldingen en dus notificaties. Wel kun je via een snelkoppeling bovenin je chatoverzicht alsnog snel alle Lees Later-gesprekken terugvinden. Een soort ‘nu even niet’-knop dus. Oftewel, ‘ik lees deze chats later’.

WhatsApp functie
Verandering (Bron: WABetaInfo)

Zijn je vrienden weer helemaal los aan het gaan in een groepschat terwijl je aan het werk bent? Dan kun je die chat dus even de Lees Later-stempel geven, zodat je die dag niet meer gestoord wordt. Wanneer je wel weer trek hebt in die ongein dan kun je de chat weer tevoorschijn toveren.

Slecht nieuws? Vrees niet!

Reuze handig, maar voor een klein groepje gebruikers zal dit slecht nieuws zijn. Hoe wij de Archief-functie gebruiken, zoals ik aan het begin van dit artikel beschreef, werkt straks dus niet meer. Want Lees Later-chats blijven in een seperaat menu staan, ook als er nieuwe berichten in binnenkomen. Je kunt de feature dus niet gebruiken als een ‘ik ben klaar met deze chat, hij kan gearchiveerd worden tot er weer een nieuw bericht is om te beantwoorden’.

Treur echter niet, want ook aan die gebruikers hebben de ontwikkelaars gedacht. In de instellingen van WhatsApp komt er namelijk een knop die ervoor zorgt dat Lees Later op exact dezelfde manier als de archief-functionaliteit gaat werken. Zo is iedereen weer blij! Het is op het moment van schrijven nog onduidelijk wanneer deze veranderingen naar alle gebruikers worden uitgerold, maar dat zal afgaande op het verleden ergens in de komende weken of maanden zijn.

WhatsApp functie
Terug naar hoe het was (Bron: WABetaInfo)

WABetaInfo

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.