Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 10 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Duel of the Fates: je kunt nu alsnog geschrapte Star Wars-film beleven

De beste stuurlui staan aan wal. Als dat ergens voor geldt, dan is het wel de fans van Star Wars. De franchise heeft een grote fanschare, die helaas ook behoorlijk toxic kan zijn. Als het bijvoorbeeld dankzij The Mandalorian weer beter gaat, dan juicht vrijwel iedereen Lucasfilm en Disney toe.

Maar als het minder gaat… Oei, dan gaat het goed mis. Niet altijd zonder reden. De meest recente filmtrilogie eindigde bijvoorbeeld niet best. Over de individuele films kun je nog twisten, maar je kunt er niet omheen dat de trilogie als geheel matig is uitgevoerd.

Star Wars: Duel of te Fates

Het verhaal voelt met name in The Rise of Skywalker geforceerd, alsof men last-minute nog de koers heeft gewijzigd. Niet geheel zonder reden: dat is ook daadwerkelijk gebeurd. Colin Trevorrow had al een script klaarliggen voor Episode IX, genaamd Duel of the Fates. Een epische finale voor de trilogie.

Helaas gingen Lucasfilm en Trevorrow uit elkaar, en keerde The Force Awakens-regisseur J.J. Abrams terug om ook het derde deel te doen. Hij moest met een absurd krappe planning alsnog een film afleveren, met een verhaal dat op zijn zachtst gezegd niet helemaal lekker de trilogie afsluit. Mede door verhalen van achter de schermen weten we nu dat Lucasfilm en Abrams echt last-minute nog grote plotpunten gewijzigd hebben.

Megablunder: Tom and Jerry lekken nieuwe Justice League-film

Alternatief einde pakt beter uit

Nee, de trilogie, de zaadjes die werden geplant in The Force Awakens, werd niet al aan het begin helemaal uitgestippeld. Althans, ergens onderweg is de koers meermaals drastisch gewijzigd. Tot overmaat van ramp is het script van Colin Trevorrow ook nog eens online gelekt, inclusief concept art.

We weten dus hoe The Rise of Skywalker ook uit had kunnen pakken. Je raadt het al: fans vinden het verhaal van Star Wars: Duel of the Fates veel beter in elkaar steken dan dat van de film die we uiteindelijk te zien hebben gekregen.

Alsnog gerealiseerd met strip

Terug naar het begin van dit artikel: de beste stuurlui staan aan wal. Gelukkig zijn sommige van die stuurlui zulke grote fans, dat ze niet enkel aan wal blijven staan. Dat geldt ook voor Andrew Winegarner. Hij besloot het heft in eigen handen te nemen en het script van Trevorrow te verwezenlijken. Niet in de vorm van een film, maar in de vorm van een graphic novel. Een strip dus.

“Zoals veel fans was ik teleurgesteld in The Rise of Skywalker, een herhaling van zetten van Return of the Jedi die niet het traject leek te volgen van het verhaal dat is opgezet in The Force Awakens en The Last Jedi. Ik was verrukt dat Colin Trevorrow & Derek Connolly’s Duel of the Fates uitlekte, zowel het script als de geweldige concept art, die ik in mijn adaptatie heb verwerkt. Na het lezen van DOTF kan ik zeggen dat ik er veel meer van geniet dan TROS. Ik hoop dat het visueel zien van het script in mijn gratis online strip mensen zal helpen te weten wat had kunnen / moeten zijn,” aldus Winegarner.

Gratis online te lezen!

Het goede nieuws? Het resultaat kun je nu direct, geheel gratis, online lezen via deze link. De tekeningen zijn niet van de hoogste kwaliteit, zeker niet vergeleken met de Star Wars-comics van Marvel, maar daar draait het niet om. Deze fan heeft andere fans de kans gegeven om te ervaren wat had kunnen zijn. Een passende finale die de franchise eer aan doet. Veel leesplezier!

Star Wars gaat dit jaar de duistere geheimen van de Sith onthullen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.