Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 10 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Special effects slaan toe: Hollywood-icoon gaat na 64 jaar met pensioen

Na meer dan honderd jaar zal er niet meer een echte leeuw te zien zijn in het iconische intro van MGM-films. Leo de leeuw gaat na 64 jaar met pensioen. Zijn vervanging? Computer-animatie.

Dat in films tegenwoordig praktisch alles met CGI gedaan kan worden, is niet per definitie goed nieuws. Veel moderne actiefilms missen de levendigheid en het realisme van oude films waarin alles met practical effects gedaan moest worden.

Leo de leeuw gaat met pensioen

Daardoor is het in de meeste gevallen juist lastiger om immersed te worden. Het voelt dan immers niet als een echte wereld waarin je kunt geloven.

Was vroeger dan alles beter? Nee, zeker niet, maar vandaag moesten we toch even slikken. Ook Leo the Lion wordt namelijk door computerbeelden vervangen en moet daarmee dus met pensioen.

Dat is de iconische leeuw die al meer dan honderd jaar de films van Metro-Goldwyn-Mater introduceerde. De studio achter onder andere de James Bond-franchise. We kennen het beeld allemaal: het gouden lint met de latijnse tekst, met de majestieuze leeuw erin die brult:

De eerste leeuw: Slats

Sinds 1957 is dat al dezelfde leeuw: Leo. Daarvoor waren er al zeven andere leeuwen die de rol vervulden, in de eerste helft van de twintigste eeuw. De eerste was Slats, een leeuw die samen met het ondertussen iconische intro zijn debuut maakte in 1916.

Alles gaat kapot: Hollywood-icoon gaat na x jaar met pensioen
Slats (Afbeelding: MGM)

Sindsdien heeft MGM dus regelmatig gewisseld, tot Leo 64 jaar lang het stokje overnam. Voor Leo waren de leeuwen uit de intro’s echt filmsterren. Check bijvoorbeeld de onderstaande poster, waarop een wereldwijde toer met Jackie wordt aangekondigd, de tweede leeuw:

Leo de leeuw MGM
Jackie (Afbeelding: Wikimedia)

Van oud naar nieuw

Nu, na 64 jaar, moet ook Leo met pensioen. De huidige beelden uit het intro zijn ook meer dan zestig jaar oud, wat steeds meer een obstakel voor MGM begon te worden in de afgelopen jaren. Beeld uit 1957 naar HD, vervolgens naar 4K en nu zelfs naar 8K upgraden is een opgave van jewelste.

Hoe maak je een echte leeuw geheel future-proof? Precies, geen echte leeuwen meer gebruiken. Het resultaat is het eerste nieuwe MGM-intro sinds decennia, met daarin een geanimeerde leeuw. Geheel nep dus. Scheelt ook weer qua alle moderne eisen en beperkingen die gepaard komen met het filmen met echte dieren. Iets waar ze begin vorige eeuw minder last van hadden.

No Time to Die-debuut?

Je gaat het nieuwe intro waarschijnlijk voor het eerst zien in No Time To Die, de nieuwste Bond-film. De geanimeerde leeuw heeft echter al zijn debuut gemaakt in de Channing Tatum-film Dog en zal in augustus eerst nog te zien zijn in de Aretha Franklin-biopic Respect.

Het was eigenlijk dat de significante verandering voor het eerst geïntroduceerd zou gaan worden in No Time To Die, maar ja, helaas is de laatste 007-film met Daniel Craig al meermaals uitgesteld.

Gelukkig kun je het nieuwe intro ook gewoon op YouTube bewonderen. Mooi meegenomen: de Latijnse tekst is in de nieuwe versie ook kort in het Engels te lezen. Weten we ook eindelijk wat daar staat!

Dumpert bezoekt de GGD: alles wat je wil weten over testen en vaccineren

Wikipedia

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.