Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 29 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

6 natuurlijke manieren om je spijsvertering te bevorderen

Ben je vaak moe, en heb je snel last van een opgeblazen gevoel na het eten van een maaltijd? Wellicht kan jouw spijsvertering een oppepper gebruiken. Dat doe je gemakkelijk zelf met de onderstaande tips.

Een goed werkende spijsvertering heeft vele voordelen. Denk aan meer energie, geen energiedip na je maaltijden (die bekende after dinner dip), en minder vaak een opgeblazen gevoel. Klinkt goed, maar hoe verbeter je zelf op een natuurlijke manier je spijsvertering?

Spijsvertering bevorderen op natuurlijke manier

Om je spijsvertering optimaal te laten werken, moet je op een aantal zaken letten. We zetten zes tips voor je onder elkaar.

1. Eet genoeg vezels

Vezels zijn van cruciaal belang als je jouw darmen gezond wil houden. Vezels nemen namelijk vocht op in het lichaam, en dat is goed voor je stoelgang. Voor een man ligt het advies op 40 gram vezels per dag. Eet daarom producten met veel vezels. Denk aan noten, zaden en groeten. Tips nodig? Maak deze smoothies vol eiwitten en vezels.

2. Water, water, water

Je hebt niets aan die extra vezels als je niet genoeg drinkt. Knoop dus in je oren: drink genoeg water. Deze formule laat zien hoeveel water je per dag moet drinken. Geen zin in een rekensom? Houd dan 2 liter water per dag aan.

3. Beweeg eens wat meer

Wij Nederlanders zijn kampioen stilzitten (en daar hoeven we niet trots op te zijn). Op ons werk, in de auto, op de bank na het avondeten… Dat is zonde, want voldoende bewegen helpt zeker mee aan een gezonde spijsvertering. Dat komt doordat bewegen je darmen stimuleert. Heb je een opgeblazen gevoel na een zware maaltijd? Trek je schoenen aan en loop een rondje, grote kans dat dat opgeblazen gevoel daarna zakt.

4. Eet bitter

Een bittere smaak in de mond blijkt de productie van spijsverteringsenzymen in de maag te stimuleren. Daarnaast heeft de smaak een gunstig effect op het maagzuur. Zet daarom eens wat vaker spruitjes, grapefruit, andijvie of witlof op het menu.

5. Eet meer fruit

Ook verschillende (zoete) fruitsoorten bevorderen je spijsvertering. Denk aan mango, papaya, ananas en avocado. Hier lees je meer over welke fruitsoort precies welke spijsverteringsenzymen bevat.

6. Slaap voldoende

Maak van op tijd naar bed gaan een prioriteit. Slaap wordt in onze ogen nog altijd onderschat, terwijl de voordelen van een goede nachtrust duidelijk aantoonbaar zijn. Als je continu moe bent, is het bijvoorbeeld veel lastiger om gezonde keuzes te maken op gebied van voeding. Maak dus een prioriteit van acht uur slapen.

Moeite met in slaap vallen? Deze vier oefeningen van een chiropractor helpen je wellicht. En lees ook vooral deze zes fabels over slaap eens door om je nachtrust te verbeteren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.