Pim Jansen
Pim Jansen Tech 29 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp slaat alarm om nepaccounts die klantenservice imiteren

WhatsApp heeft een aantal dagen geleden een waarschuwing de wereld in geslingerd over nepaccounts die zich voordoen als WhatsApp Support. Oftewel: de klantenservice. Dat meldt de website WABetainfo.

Oké, het verschil tussen het echte WhatsApp Support-account en een nepaccount is behoorlijk duidelijk zichtbaar als je ze naast elkaar ziet. Maar in de snelheid van jouw smartphonegedrag kijk je er snel overheen. En met dit artikel hopen we goedgelovige mensen of gehaaste scrollers te behoeden, als zijn het er maar een paar.

Nepaccounts doen zich voor als WhatsApp Support

Hieronder zie je het verschil tussen een van de nepaccounts en een officieel account van WhatsApp Support. Waar je vooral op moet letten is de groene verificatiebutton en het groene logo van de berichtendienst. Al is dat tweede element natuurlijk makkelijker te kopiëren. Dus: zonder groene verificatiebutton is het kantenservice-account niet kuis.

whatsapp support account, waarschuwing, nepaccounts
(Afbeelding: WABetainfo)

WhatsApp Support is een relatief nieuwe service van de berichtendienst en is de makkelijkste manier om met de klantenserie in contact te komen. Sinds dit jaar kun je communiceren met dit account. Maar waar nieuwe functies verschijnen die veel hulpzoekende mensen gebruiken, staan criminelen op de loer.

whatsapp support, klantenservice, nepaccounts
In het Nederlands het het gewoon WhatsApp-klantenservice en een officiële chat ziet er zo uit

Duidelijk moge zijn dat de nepaccounts fraude proberen te plegen. De criminelen erachter proberen gegevens van jou te ontfutselen, zoals bankgegevens.

Klantenservice neemt nooit contact met jou op

Goed om te weten is dat jij altijd het eerste contact legt met de klantenservice. Een WhatsApp Support-account neemt dus nooit vanuit het niets contact met jou op. Op welke schaal deze nepaccounts actief zijn, is niet bekend. Feit is dat je op geen enkele manier moet reageren en direct aangifte moet doen als je toch het slachtoffer bent geworden van criminelen.

Check ook deze nieuwe functie op de berichtendienst, die orde in de chaos van jouw groepsapps moet scheppen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.