Dennis Mons
Dennis Mons Geld & Carrière 29 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom Twitter-baas Elon Musk nog steeds niet vrijuit mag twitteren

De kersverse Twitter-eigenaar Elon Musk mag op zijn platform nog steeds niet vrijuit Twitteren over Tesla. Dat heeft een Amerikaanse federale rechter besloten.

In 2018 maakte Elon Musk een deal met de US Securities and Exchange Commission (SEC), waarin gesteld werd dat zijn tweets eerst door een bedrijfsadvocaat nagekeken moeten worden.

Mond Elon Musk gesnoerd op Twitter

Elon Musk tweette in 2018 dat hij Tesla wellicht privaat wilde maken. Hoewel het toentertijd niet zeker was of hij een grapje maakte, kwam hij toch onder de aandacht bij de SEC. De organisatie klaagde hem aan voor misleiding. Beide partijen kwamen tot een overeenkomst, waaronder het feit dat Musks tweets gecontroleerd moeten worden.

Vorige maand ging Elon Musk in beroep bij een federal court om de deal stop te zetten. Hij stelt dat hij “geforceerd” werd om de deal te ondertekenen op een moment dat volgens hem zijn bedrijf Tesla financieel een risico liep. Daar is nu een uitspraak over gekomen; hij komt er niet onder uit.

Daarnaast heeft de CEO via zijn advocaat laten weten dat hij van mening is dat zijn First Amendment is geschonden (die onder andere het recht op vrije religie, vrijheid van meningsuiting en recht op demonstreren veilig stelt).

Productie van Tesla overdreven

Hij kreeg het sowieso een jaar later ook met de toezichthouders van de Securities and Exchange Commission. Hij zou de productie van Tesla hebben overdreven in een tweet.

Hoe dan ook moeten zijn tweets gecontroleerd worden. “Elon Musk kan nu niet vragen om de afspraak in te trekken die hij willens en wetens heeft getekend”, stelt de Amerikaanse rechter Lewis Liman. “Hij denkt wellicht van niet, maar hij moet nog steeds voldoen aan de wet, net als elke andere burger.”

Nog niet klaar met de zaak

Musks advocaat Alex Spiro denkt dat hij nog steeds de beslissingen van de SEC ‘zaak-voor-zaak’ kan laten bekijken door een rechter. “Niets zal de echte waarheid veranderen. Elon Musk overwoog daadwerkelijk om privaat te gaan met Tesla, en had dat kunnen doen. Wat er nu nog overblijft, is een verlopen aanklacht die de waarheid uiteindelijk wel op tafel zal krijgen.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.