Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Grote zak geld lost Black Widow-ruzie Scarlett Johansson en Disney op

Disney en Scarlett Johansson zijn toch tot een schikking gekomen in de Black Widow-rechtszaak. De actrice krijgt een extra zak geld, en zegt graag te blijven samenwerken met het bedrijf.

Scarlett Johansson nam afscheid van haar tijd als Black Widow met haar gelijknamige solofilm van eerder dit jaar. Helaas kreeg haar Marvel-avontuur een vervelend staartje, naar verluidt ook tot ergernis van Marvel Studios zelf.

Scarlett Johansson en Black Widow

Johansson klaagde Disney aan vanwege de beslissing om Black Widow gelijk op Disney+ te zetten. De actrice claimde dat ze miljoenen dollars mis zou lopen daardoor, omdat ze in haar contract heeft staan dat ze een percentage van de bioscoopomzet krijgt.

Een omzet die een stuk lager uit heeft gevallen, doordat men de Marvel-film ook meteen thuis kan streamen. Disney verklapte tijdens de rechtszaak dat Johansson 20 miljoen dollar voor de film heeft gekregen, terwijl de Wall Street Journal berekende dat de actrice 50 miljoen dollar daar bovenop had kunnen krijgen op basis van de bioscoopomzet.

Geld wat ze dus misliep. Ja, dan ga je toch over een rechtszaak nadenken.

Toekomst van Hollywood

Nu streamingdiensten links en rechts experimenteren met hoe ze films uitbrengen, was dit een rechtszaak die voor veel meer dan alleen Johanssons strijd stond.

Sterker nog, heel Hollywood keek mee. Hoe de rechter hiermee om zal gaan zal bepalen hoe contracten en samenwerkingen er in de toekomst uit zullen gaan zien voor studio’s en acteurs.

Het daadwerkelijke verloop is iets minder spectaculair.

‘Wanda’ schaart zich achter ‘Black Widow’ in ordinaire zaak tegen Disney

Schikking met zak geld

Het is namelijk bekend geworden dat Disney en Scarlett Johansson tot een schikking zijn gekomen. De rechterlijke hamer hoeft niet afgestoft te worden.

Het is niet bekend wat voor deal de twee partijen hebben gesloten, maar vakblad Deadline meldt op basis van een betrouwbare bron dat het om “tientallen miljoenen” gaat. Een andere bron heeft het over “meer dan veertig miljoen dollar.”

Blijkbaar was Johansson er tevreden mee, want tegenover The Hollywood Reporter liet ze weten dat ze “er naar uit kijkt om in de komende jaren te blijven samenwerken.” Met Disney, uiteraard.

“We waarderen haar bijdragen aan het Marvel Cinematic Universe en kijken ernaar uit om samen te werken aan een aantal aankomende projecten, waaronder Disney’s Tower of Terror“, schreef Disney Studios-voorzitter Alan Bergman aan hetzelfde magazine.

Glimlach opzetten

Klinkt erg gezellig, maar de kans is groot dat het achter de schermen een stuk minder gezellig was en wellicht nog steeds is. Johansson heeft nog een film in de pijplijn zitten bij Disney, en ze heeft dus een zak geld gekregen. Dan naar buiten toe salty gaan lopen doen tegenover zo’n beetje het grootste entertainmentbedrijf ter wereld is carrièretechnisch niet de slimste beslissing.

Vergeet immers niet hoe fel Disney optrad, kort nadat bekend was dat Johansson ze aan had geklaagd. Een keiharde houding die ze ook door de bredere industrie en het publiek kwalijk werd genomen, wat ongetwijfeld ook meespeelde in de beslissing om op een schikking aan te sturen.

Vergeet Scarlett Johansson, Florence Pugh is onze favoriete Black Widow

Scarlett Johansson rekent af met hyperseksualisatie van Black Widow

THRNYTDeadline

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.