Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 1 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

5 persoonlijkheidstypen op het gebied van geld (en wat je van ze leert)

Er zijn vijf verschillende persoonlijkheidstypen als het gaat om geld, van de spender tot de spaarder. Elk type heeft zo zijn sterke kanten én zijn verbeterpunten, waardoor het handig is om te weten onder welke jij valt.

Dit zijn de vijf verschillende persoonlijkheidstypen op het gebied van geld en hoe ze het best met hun financiën om kunnen gaan.

5 verschillende geld persoonlijkheidstypen

Herken jij je in één van de verschillende typen?

1. De spender

Doe jij regelmatig impulsaankopen en kom je na een tripje naar de supermarkt altijd met meer thuis dan je van tevoren had bedacht? Dan is de kans groot dat je het persoonlijkheidstype ‘spender’ bent. Op zich is er niets mis met geld uitgeven, mits je achteraf geen spijt hebt van je aankopen. Je wil natuurlijk ook niet dat je jouw grotere spaardoelen nooit kunt halen.

Is dat wel het geval? Dan is het opheffen van de maatregelen rondom corona vast een grote uitdaging voor je. De kans bestaat dat je zelfs nog meer geld uitgeeft dan je voor corona deed. Hoe kun je hier het best mee omgaan?

Je hoeft echt niet per se de hand op de knip te houden. Je mag best nog geld uitgeven, als je dat maar bewust doet. Bedenk voor jezelf een bedrag dat je elke maand vrij mag uitgeven en maak de rest met een automatische afschrijving over naar je spaarrekening. Is het vastgestelde bedrag bijna op? Dan zal je keuzes moeten maken. Impulsaankopen kun je verminderen door over grote aankopen minstens drie dagen na te denken.

2. De spaarder

Het persoonlijkheidstype spaarder is het tegenovergestelde van een spender. Hij krijgt juist een goed gevoel van sparen, in plaats van uitgeven. Het is goed dat je aan je toekomst denkt, maar vergeet hierbij niet van het hier en nu te genieten. Wees niet te streng voor jezelf en trakteer jezelf ook eens.

En dat niet alleen: wees ook niet geïrriteerd als vrienden anders denken en geld willen uitgeven aan een duurder cadeau of een duurder restaurant. Probeer een goede balans te vinden tussen sparen en uitgeven.

3. De investeerder

Dit persoonlijkheidstype heeft weinig geld op z’n spaarrekening staan en belegt het grootste gedeelte van zijn vermogen. En hoewel het top is dat je je geld voor je aan het werk zet, is het goed om te onthouden dat geen enkele investering risicovrij is. Beleg dus alleen wat je kunt verliezen.

Als investeerder is het goed om een flinke spaarpot te hebben voor als je te maken krijgt met financiële tegenvallers. Wanneer je belegt, maak je namelijk alleen verlies als je jouw aandelen, ETF’s of crypto verkoopt als die in de min staan. Het zou zonde zijn als je net op z’n moment een nieuwe wasmachine moet kopen.

4. De lener

Of het nou van familie, vrienden of de bank is: de lener twijfelt niet als hij een grote aankoop moet doen en geld nodig heeft. Hij leent het geld gewoon en staat regelmatig in het rood. Daar ziet hij het probleem ook niet van in, want hij weet zeker dat hij het geld terug gaat betalen.

Het is prima om eens geld te lenen, als je grip hebt op je financiën, een plan hebt wat betreft terugbetalen en begrijpt wat de consequenties zijn als je dat niet kunt doen. Leners komen vaak in een vicieuze cirkel terecht waarin ze meer uitgeven dan ze verdienen.

Is dat bij jou ook het geval? De eerste stap is om je bewust te worden van je uitgavenpatroon. Zet op een rij waar je geld aan uitgeeft en hoeveel er binnenkomt. Vervolgens kan het helpen om te budgetteren en geld uit te geven met cash, zodat je beter doorhebt hoeveel geld je uitgeeft.

5. De struisvogel

Dit persoonlijkheidstype kijkt nooit op de bankrekening en denkt ook amper aan geld. Je kop in het zand steken is prima als je jouw financiën goed op orde hebt. Dan is het juist mooi dat je jouw leven niet te veel laat beïnvloeden door geld. Maar het kan ook een manier zijn om potentiële problemen te negeren. In dat geval is het natuurlijk gevaarlijk. Het zorgt er bovendien voor dat je meer stress om geld hebt dan nodig is.

De oplossing is simpel: kijk meer op je bankrekening en houd een overzicht van je uitgaven bij. Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want het zit nou eenmaal niet in je systeem. Pak daarom nu je telefoon en maak een maandelijkse afspraak met jezelf. Op deze datum pak jij je bankrekening er weer even bij.

Cosmpolitan

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.