Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 14 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Met deze bespaartip voorkom je domme impulsaankopen

Zeg eens eerlijk: hoeveel spullen heb jij in je leven gekocht die het het eigenlijk niet waard waren? Een makkelijke manier om grote impulsaankopen in de toekomst te voorkomen, is dan ook precies dat: uitrekenen of die nieuwe trui of dat nieuwe spelletje het waard is. Dit doe je door uit te rekenen hoeveel uur je moet werken om je nieuwe aankoop te kunnen betalen. De kans is groot dat je zo veel beter kunt inschatten of je het echt waard vindt.

Berekenen hoeveel uren je moet werken om iets te kunnen betalen, geeft je een veel beter beeld van hoeveel iets nou precies kost. Het maakt je bewuster van je uitgaves.

Drie weken wachten met grote aankopen

Het is sowieso een goed idee om twee keer na te denken voordat je iets in je mandje gooit in plaats van impulsaankopen te doen. Een andere veelgehoorde tip om te besparen en sparen, is dan ook om drie weken te wachten met je aankoop. Zie je iets dat je wel wil hebben? Schrijf het op en kijk na drie weken of je het nog steeds zo graag wil hebben. Je zal zien dat je de meeste producten na drie weken wel uit je hoofd hebt gezet.

Maar je kan het dus ook nog een stapje serieuzer aanpakken en berekenen hoeveel uur je voor de aankoop moet werken. Dat heeft hetzelfde effect: bewust nadenken of je dit product écht wil, in plaats van het zomaar in je mandje gooien.

Om deze bespaartip voor impulsaankopen toe te passen, is het wel handig om je gemiddelde uurloon te berekenen. Als je dat ook nog helemaal in de winkel moet doen, is de stap waarschijnlijk te groot en gooi je het product toch in je mandje. Zodra je jouw gemiddelde uurloon weet, hoef je alleen de aankoopprijs door je uurloon te delen. Et voila, zoveel uur moet je werken om je nieuwe trui te kunnen betalen (die je eigenlijk toch niet nodig hebt).

Je nettoloon berekenen

Om je gemiddelde uurloon te berekenen, zal je eerst je gewerkte uren per maand moeten uitrekenen. Doe hiervoor het aantal uur dat je werkt x 52 (weken in een jaar). Als je 40 uur per week werkt, kom je dus uit op 2.080 uren per jaar. Als je het echt serieus wil aanpakken, reken je nu uit hoeveel vakantie-uren je per jaar hebt.

Heb je bijvoorbeeld 25 vakantiedagen en werk je acht uren per dag? Dan heb je in totaal 200 vakantie-uren. Eigenlijk werk je per jaar dus 1.880 uur (2.080 – 200 vakantie-uren). Per maand kom je dus uit op 156,66 gewerkte uren (1.880 gedeeld door 12 maanden).

Om op een netto uurloon uit te komen is er nog één laatste stap. Stel dat je elke maand netto 2.500 euro op je rekening gestort krijgt. Je netto uurloon is dan: 2.500 gedeeld door de 156,66 gewerkte uren = 15,96.

De volgende keer dat je in de (online) winkel staat en een impulsaankoop wil doen van 100 euro, deel je dat bedrag dus eerst door 15,96. Om dat product te kopen zal je ruim zes uur moeten zwoegen. Is dat het echt waard? Is het antwoord ja? Go for it. Twijfel je? Dan kun je de aankoop het best uitstellen en over drie weken kijken of je er nog steeds zo over denkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Met deze bespaartip voorkom je domme impulsaankopen
Sluiten