Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 23 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Wanda’ schaart zich achter ‘Black Widow’ in ordinaire zaak tegen Disney

Black Widow-actrice Scarlett Johansson krijgt steun van WandaVision-actrice Elizabeth Olsen in haar zaak tegen Disney. Dat laat Olsen weten in Vanity Fair.

Je ziet steeds vaker een film tegelijk in de bioscoop en op een streamingdienst uitkomen. Sinds de pandemie is dat voor filmmaatschappijen een lekker extraatje tegenover de halfgevulde zalen. Maar filmmakers en acteurs, die vaak een een bonuspercentage van de box office (inkomsten uit kaartverkoop in de bioscoop) krijgen, lopen hierdoor geld mis.

Elizabeth Olsen: Scarlett Johansson heeft gelijk

Ook Elizabeth Olsen vindt dat Scarlett Johansson groot gelijk heeft met haar aanklacht tegen Disney. “Toen ik dat las dacht ik: wat goed van je Scarlett Johansson”, aldus de WandaVision-actrice in Vanity Fair.

Scarlett Johansson heeft Disney aangeklaagd omdat het concern haar nieuwste film Black Widow tegelijkertijd in de bioscoop en op Disney+ heeft uitgebracht. De actrice meent dat ze hierdoor flink wat geld is misgelopen, omdat ze bonussen krijgt bij een hoge box office-opbrengst.

Disney en contracten

“Ik vond het zo stoer van haar toen ik dat zag”, vervolgt Elizabeth Olsen Olsen, die zich daarbij afvraagt hoe ingewikkeld een kwestie als deze kan zijn. “Als het op acteurs en hun salaris aankomt, dan gaat het uiteindelijk gewoon om contracten. Dus het staat in je contract of het staat er niet.”

Disney zelf noemt de aanklacht van Scarlett Johansson overigens “triest” en “schrijnend”. “Ze krijgt al een loon van 17 miljoen euro en is ruimschoots gecompenseerd voor de première op de streamingdienst. Het is jammer dat Scarlett niet meer begrip heeft voor de omstandigheden die zijn ontstaan vanwege de coronacrisis”, zei Disney eerder in een statement.

Bryan Lourd, manager van de Black Widow-actrice, maakte dat statement op zijn beurt weer met de grond gelijk. “Dat ze haar loon zomaar openbaar hebben gemaakt is schandalig. Het blijft een contractbreuk”, reageerde hij in een statement. Volgens kamp Scarlett Johansson is de actrice 40 miljoen euro misgelopen.

Lees in dit artikel wat de best betaalde acteurs van nu verdienen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.