Felix Decavel
Felix Decavel Nieuws 28 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Rotterdam ligt vanaf nu in Amsterdam’, aldus Amerikaanse media

Rotterdammers, bewaar de bonnetjes. Amsterdammers, sla de screenshots op. Volgens Amerikaanse media ligt Rotterdam vanaf nu in Amsterdam. “Moments Contained is een must-see bezienswaardigheid.”

Geen slechte tactiek. Als dystopische reclames en een blowverbod niets uithalen, laat je toeristen gewoon denken dat Rotterdam in Amsterdam ligt. Dan blijven ze zeker weg.

‘Moments Contained staat in Amsterdam’

Yahoo News! heeft dan wel het prachtige nieuwe standbeeld aan Rotterdam Centraal ontdekt, de journalisten van het – anderzijds toonaangevende – nieuwsmedium zijn er niet zelf op bezoek geweest. Of ze waren verdwaald.

amsterdam, rotterdam, Yahoo news, standbeeld, amerikaanse media, moments contained
(Afbeelding: Yahoo News!)

“Standbeeld van zwarte vrouw wordt must-see bezienswaardigheid op treinstation Amsterdam”, luidt de doorn in het oog van alle Rotterdammers. “Slechts enkele weken na het debuut is een prachtig standbeeld van een zwarte vrouw een niet te missen kunstwerk geworden in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam.”

Een pijnlijk vergissing. Maar helaas neemt de geografische blunder van Yahoo News! nog epischere proporties aan. “Rotterdam in Amsterdam.”

Onwaarschijnlijke bondgenoot Femke Halsema

Vanaf Moments Contained op het Stationsplein aan Rotterdam Centraal werd geplaatst, lokte het nieuwe standbeeld zowel lokale bewonderaars als internationale toeristen. En het kunstwerk van de Britse beeldhouwer Thomas J. Price heeft inmiddels via kwaliteitskrant The Guardian ook de media gehaald in de Verenigde Staten. Al vermijden Rotterdammers deze extra toeristenreclame voor de mooie Maasstad liever als de pest.

moments contained, rotterdam, amsterdam, amerikaanse media, yahoo news
Het standbeeld Moments Contained (Afbeelding: ANP)

Maar gelukkig kunnen ze altijd nog rekenen op het bedroevende Amerikaanse onderwijsniveau. “Moments Contained is gemaakt door de Britse kunstenaar Thomas J Price”, klinkt het artikel van Yahoo News!. “Het bronzen beeld staat op het Centraal Station van Rotterdam – dat het grootste treinstation van Amsterdam is.”

Er gaat veel fout bij de NS tegenwoordig, maar de plotse transplantatie van een belangrijke verkeersader lijkt ons toch een brug te ver. Indien Yahoo News! de gigantische kemel van een fout toch aanpast, kun je hier het artikel in volledige foutieve glorie lezen. Alles blijft kleven aan het wereldwijde web.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.