Pim Jansen
Pim Jansen Nieuws 28 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Russisch geld naar Nederlandse politici, maar wie is de Judas?

Wie ben je in hemelsnaam als je als Nederlandse politiek partij of politicus Russisch geld aanneemt? Goede vraag, waar niet voor niets een debat over komt in de Tweede Kamer.

Het is geen nieuws dat Rusland invloed probeert uit te oefenen in de internationale politiek. Met fake news, maar ook door simpelweg geld te betalen voor anti-Oekraïne-sentimenten. En dat terwijl het salaris van een Tweede Kamer-lid toch niet zo slecht is.

Tweede Kamer stemt in met debat

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over stromen met Russische geld naar Nederlandse politici. Parlementariërs willen ook dat het kabinet vrijdag, maar het liefst donderdag al, een brief stuurt waarin wordt verteld of de berichtgeving hierover in de media klopt.

Een pro-Russische nieuwssite zou het afgelopen jaar honderdduizenden euro’s hebben gestuurd naar onder anderen Nederlandse politici om zich uit te spreken tegen Oekraïne en de Europese Unie, schrijven media op gezag van de Tsjechische geheime dienst. Volgens het Tsjechische nieuwsplatform Denik N, zijn onder anderen FVD-voorman Thierry Baudet en FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff bij nieuwssite Voice of Europe betrokken.

“Man en paard moeten worden genoemd. Welke politici zijn dat en welke partijen zijn dat?”, vraagt Wilders. Hij hoopt dat het kabinet hier in een brief duidelijkheid over kan geven. Volgende week wil hij vervolgens in debat hierover als de berichten blijken te kloppen. Alle bij het debat aanwezige partijen staan achter dit verzoek.

Forum voor Democratie is afwezig

Forum voor Democratie liet zich niet zien bij het debat. Partijleider Thierry Baudet heeft Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA woensdag bedreigd toen hij vroeg om financiële stukken openbaar te maken. De linkse politicus wilde weten of de stichting die voorloper is van de politieke partij FVD geld heeft ontvangen uit het buitenland.

Eerder donderdag reageerden meerdere politici verontrust op de berichten over stromen met Russisch geld. “Totaal onaanvaardbaar”, oordeelde Wilders. “Heel zorgelijke berichten”, stelde Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

‘Russisch geld naar Nederlandse politici is zorgelijk’

Caroline van der Plas van BBB noemt het “zorgelijk als politici en partijen zich laten betalen om een bepaalde boodschap uit te dragen. Welke boodschap dat dan ook is.” Ze wacht nog wel met conclusies trekken. Of de berichten kloppen, moet eerst nog vastgesteld worden, vindt ze. “Misschien dat er nog stukken boven water komen”, aldus de leider van BBB.

Pieter Omtzigt van NSC noemt het “zeer ongewenst als er geld uit Rusland aangenomen wordt, links- of rechtsom”. Volgens hem moet dit “wel uitgezocht worden”. Dat kan volgens hem óf via een debat óf door navraag te doen bij de Tsjechische autoriteiten. Een concrete verdenking richting een persoon heeft Omtzigt niet. “Het is nogal wat als je iemand hiervan verdenkt of niet.”

Alle debatten in de Tweede Kamer kun je hier live volgen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.