Pim Jansen
Pim Jansen Nieuws 4 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Autoschade kan hoog oplopen, maar wat kost een vliegtuigcrash?

Bij autoschade weet je waarschijnlijk al hoe hoog de kosten van een klein ongelukje kunnen oplopen, helemaal als je een auto huurt. Wat kost een krasje op een vliegtuig dan in hemelsnaam? Of in dit geval zelfs een complete crash? Japan Airlines onthulde de verwachte schade tegenover de internationale persbureaus, waaronder ANP.

De vliegtuigcrash van Japan Airlines begin dit jaar werd door alle inzittenden overleefd. Wel overleden vijf van de zes inzittenden van het vliegtuig waarmee de Airbus botste. De kosten van een vliegtuigcrash staan natuurlijk op geen enkele manier in verhouding het menselijk leed.

100 miljoen schade voor Japan Airlines

Hoe dan ook verwacht Japan Airlines bijna 100 miljoen euro schade te lijden door de botsing van twee vliegtuigen eerder deze week op de luchthaven Haneda in Tokio, meldt ANP. Een Airbus A350 werd daarbij volledig verwoest.

Het twee jaar oude vliegtuig van Japan Airlines was verzekerd. Toch maakte de Japanse luchtvaartmaatschappij donderdag bekend rekening te houden met een schadepost van 15 miljard yen, omgerekend zo’n 100 miljoen euro. Het is de eerste keer dat een Airbus van dit type verongelukt. Wrakstukken van de vliegtuigen lagen donderdag nog verspreid over de landingsbaan. Honderden vluchten van en naar Haneda werden sinds de vliegtuigcrash geannuleerd of liepen grote vertraging op.

Vliegtuigcrash door botsing met kustwacht

Het toestel kwam op 2 januari in botsing met een kustwachtvliegtuig. Alle 379 passagiers en bemanningsleden van de Airbus overleefden de crash. Vijf van de zes inzittenden van het kustwachtvliegtuig kwamen om leven. Het onderzoek naar de toedracht is nog in volle gang.

Autoschade door storm

In Nederland heb je in bepaalde tijden van het jaar met toenemende mate grote kans op autoschade door storm. Het hangt er dan vanaf wat voor verzekering je hebt of en hoeveel schade er wordt vergoed. Lees in dit artikel meer over dit type schade, van je auto tot huis.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.