Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 4 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

LEGO’s nieuwe bijbel staat vol LEGO-geschiedenis en nostalgie

LEGO trapt het jaar af met essentieel leesvoer voor fans: een naslagwerk genaamd Timelines. Helaas is geduld een schone zaak.

De oprichter van LEGO, Ole Kirk Christiansen, begon al in 1932 met het maken van houten speelgoed. In 1949 maakten de iconische plastic bouwsteentjes hun debuut.

Bijna 75 jaar aan LEGO-sets

Ondertussen hebben we dus bijna 75 jaar aan LEGO-sets achter de rug. Van brandweerwagens en politiebureaus tot thema’s die direct weer geschrapt zijn. Volgens BrickSet, een door fans gerunde database, bestaan er meer dan 20.000 verschillende officiële sets.

Een rijke geschiedenis, die op een toepassend rijke wijze is beschreven in het boek LEGO, dat vorig jaar ook in het Nederlands werd uitgebracht. Schrijver Jens Andersen duikt met name ook in familie achter de kleurrijke steentjes: wat motiveert hen, en hoe wordt LEGO van generatie op generatie doorgegeven?

Nieuw boek: LEGO Timelines

Voor fans die vooral meer willen weten over de sets zelf, in plaats van de bredere geschiedenis van LEGO, komt er dit jaar een bijbel uit waar je U tegen zegt. Uitgeverij DK heeft namelijk in samenwerking met de Denen Timelines aangekondigd, een boek gevuld met 256 pagina’s aan tijdlijnen.

LEGO TImelines boek DK
(Afbeelding: LEGO)

De van productfoto’s voorziende tijdlijnen brengen de geschiedenis van LEGO in beeld aan de hand van de bijbehorende iconische sets. Zo zie je bijvoorbeeld hoe het Piraten-thema van LEGO door de decennia heen opkwam, verdween en weer een comeback maakte, met een steeds moderner piratenschip als resultaat. Een mooie, visuele manier om de evolutie van de bouwsteentjes te demonstreren.

Anekdotes, feitjes en slecht nieuws

Het blijft niet enkel bij plaatjes; elke tijdlijn is ook voorzien van anekdotes en feitjes, zodat je er als fan die wellicht de sets in kwestie vroeger zelf ook had toch nog iets van opsteekt.

LEGO TImelines boek naslagwerk
LEGO TImelines boek naslagwerk (Afbeelding: DK / LEGO)

LEGO Timelines belooft het perfecte cadeautje voor LEGO-fans van 2024 te worden, maar helaas hebben de Denen daarom hun vizier op de feestdagen gericht. Daardoor komt het gloednieuwe boek pas op 5 september uit… Jammer weer. Er gaat naar verwachting een prijskaartje van 29,99 euro aan hangen.

Nu al aan de slag?

Nu al trek om te gaan bouwen? Er zijn op 1 januari meer dan honderd nieuwe sets gelanceerd, waarvan we de tofste in dit artikel voor je op een rijtje hebt gezet. Of zet je goede voornemen voort en lees het ultieme LEGO-boek, dat vorig jaar ook in het Nederlands uitkwam.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.