Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 5 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

In deze gevallen wordt stormschade Poly door verzekering vergoed

Zomerstorm Poly heeft ons land nog niet verlaten, maar nu al heeft Interpolis honderden schademeldingen ontvangen, meldt persbureau ANP. Net als bij eerdere stormen zal het ook nu flink in de papieren lopen. Maar wanneer komt de verzekering eigenlijk in actie bij stormschade?

Storm Poly heeft behoorlijk huisgehouden. Ook al is Code rood niet langer van kracht in de noordelijke helft van Nederland en heeft het KNMI het weeralarm inmiddels ingetrokken, de stormwinden hebben haar sporen nagelaten. In dit artikel is gekeken naar schade aan woningen en auto’s. Schade aan bijvoorbeeld infrastructuur of publieke gebouwen is hierin niet meegenomen.

Stormschade en de verzekeraar

Niet alleen de Nederlandse snelwegen hebben het vandaag zwaar te verduren met omgevallen bomen, ook meldt de NS dat er rekening wordt gehouden met ‘forse schade aan spoorlijnen’. En woningen krijgen het evenwel voor de kiezen.

Bij stormschade aan de woning kun je een beroep doen op de woonverzekering. Huur jij een woning? Dan is de verhuurder vrijwel altijd verantwoordelijk voor schade aan de woning na storm. Heb je een eigen woning, dan kun je een beroep doen op de opstalverzekering of de inboedelverzekering. Heb je een koopwoning met hypotheek? Dan kan de bank je verplichten tot het afsluiten van een opstalverzekering. Is er sprake geweest van een storm die schade heeft toegebracht aan alles dat vastzit aan de woning, dan dekt de opstalverzekering de schade. Hoewel het KNMI pas spreekt van een storm bij windkracht 9, zijn verzekeraars iets coulanter; zij hanteren windkracht 7 als maatstaf voor storm.

Niet alleen de opstalverzekering, ook de inboedelverzekering kan van pas komen na stormschade. Heb jij bijvoorbeeld een losse vloer in huis en is deze aangetast door storm? Dan kun je de schade verhalen op de inboedelverzekering. Ook tuinmeubelen of schade aan andere losse spullen vallen onder de inboedelverzekering.

Eigen risico

Bij stormschade betaal je in veel gevallen een hoger eigen risico dan bij andere schades. Grofweg wordt er volgens Independer een percentage van 0,2 procent van de herbouwwaarde gerekend. In veel gevallen ligt volgens de vergelijkingssite het eigen risico bij storm tussen de 225 euro en 500 euro.

Hoewel je vanuit een impuls wellicht zelf direct aan de slag wil met de mogelijke puinhoop, is het belangrijk om de stormschade niet zelf op te ruimen. De verzekeraar stuurt namelijk een expert langs om de schade in kaart te brengen. Belangrijk dus om het herstel van de schade goed te overleggen, want voor je het weet loop je de schadevergoeding mis.

Autoschade na storm

Is jouw auto niet zonder slag of stoot door de storm heen gekomen? Dan heb je weer een andere verzekering nodig dan de inboedel- of opstalverzekering. Heb je alleen een verplichte WA-verzekering afgesloten, dan wordt stormschade niet vergoed. Heb jij een all-risk autoverzekering of een beperkt casco autoverzekering? Dan wordt de stormschade in principe wel vergoed.

Persoonlijk advies inwinnen over eventuele vergoedingen of voorwaarden? Bel dan altijd je eigen verzekeraar of bekijk je persoonlijke polisvoorwaarden.

Met deze betaalbare Audi-occasion hoef je niet bang te zijn voor stormschade

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.