Felix Decavel
Felix Decavel Banen & Salaris 6 jun 2023
Leestijd: 5 minuten

Het salaris van treinpersoneel bij de NS, dat een forse boete krijgt

De NS krijgt een maximale boete voor het afschalen van de dienstregeling, is vandaag bekendgemaakt. Dit had vooral te maken met een personeelstekort. Manners dook in de CAO om het salaris van een machinist en conducteur te achterhalen. Oordeel zelf of dit van invloed kan zijn geweest op de tekorten aan personeel.

⬇️ Als je geen tijd hebt voor duiding: scrol dan naar beneden voor de salarissen.

NS krijgt dus een maximale boete van 1,5 miljoen euro opgelegd, omdat de spoorvervoerder de dienstregeling in 2022 heeft afgeschaald. Dat zegt verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Het kabinet schoot het bedrijf tegemoet met 274 miljoen euro om te compenseren voor tegenvallende reizigersaantallen in de nasleep van de coronapandemie. In ruil moest de Nederlandse Spoorwegen de dienstregeling in stand houden, maar dat heeft het bedrijf niet gedaan. Het boetebedrag moet worden geïnvesteerd in iets waar de reiziger voordeel van heeft.

Eerst even terug naar de foutieve vacatures

Door naar het salaris, maar eerst even terug naar maart 2023, toen uit onderzoek van Manners bleek dat de NS al tijdenlang adverteerde met een salaris voor machinisten en conducteurs dat tot bijna 700 euro onder het minimumloon lag. Best pijnlijk, in tijden van aangepaste dienstregelingen door een personeelstekort. “Erg slordig, en zonde als we hierdoor mensen niet hebben binnengehaald”, reageerde woordvoerder Rob Hageman destijds.

Ondanks het personeelstekort blijft het bedrijf een van de grootste werkgevers van Nederland, met meer dan 20.000 werknemers. Dan kan het salaris van een conducteur, machinist of beveiliger niet verkeerd zijn ingevoerd. Toch zullen sollicitanten vorig jaar vreemd hebben opgekeken.

Personeelstekort bij de NS opgelost?

Op de carrièrewebsite van de NS vond je al heel wat informatie, maar voor alle specificaties omtrent doorgroeimogelijkheden en salarisschalen moesten we toch even vakkundig grasduinen in de cao. Verder bestond er toch wel wat verschil in het mogelijke startsalaris dat je kon verdienen (tussen de 1.602,72 en 2.956,32 euro bruto per maand voor machinisten en tot 2.719,80 bruto per maand voor beveiligers en conducteurs).

Salaris, NS, conducteur, machinist, beveiliger, cao
(Afbeelding: NS)

Onder het minimumloon

Bovendien lag een maandsalaris van 1.602,72 euro onder het minimumloon van de meest recente cao die in oktober 2022 is onderhandeld. En daarnaast stond elders op de site van de NS dat het startsalaris nóg lager kon zijn (tussen 1.574 en 2.444 euro bruto per maand). Klopten deze bedragen wel? Manners nam contact op met de NS.

NS, salaris, conducteur, machinist, beveiliger
Startsalaris machinist (Afbeelding: NS)

‘Erg slordig’

“Je vraag heeft een storende fout in onze vacatureteksten aan het licht gebracht. De startsalarissen waren inderdaad nog niet geactualiseerd. Erg slordig en zonde natuurlijk als we als gevolg daarvan in deze krappe tijd mensen niet hebben binnengehaald”, liet de woordvoerder aan Manners weten. Hij zei daarbij wel dat er in 2022 veel sollicitaties zijn binnengekomen, waarbij hij verwees naar de niet al te rooskleurige jaarcijfers.

Hoe dan ook hebben vacatures maandenlang opengestaan met de verkeerde, veel lagere startsalarissen, waarin een verschil zat dat kon oplopen tot bijna 700 euro per maand. Inmiddels heeft de NS alle vacatures aangepast en zijn de startsalarissen geactualiseerd. Volgens de woordvoerder zijn de werknemers die in de afgelopen maanden via deze foutieve vacatures aan de slag zijn gegaan wel vanaf het eerste moment correct betaald. Niemand is dus onder het minimumloon betaald. Maar wat kun je nou precies verdienen bij de NS?

Het salaris bij de NS in 2023

Machinisten, conducteurs en beveiligers beginnen allen in dezelfde salarisschaal. Echter kan de machinist over de gehele loopbaan gesproken het hoogste salaris verdienen bij de NS. Dan volgt de conducteur. Beveiligers hebben de minste salarisverhogingen.

Bovenop het salaris ontvangt elke werknemer van de NS evenwel een onregelmatigheidstoeslag, die kan oplopen tot 900 euro bruto per maand. Dit omdat alle conducteurs, machinisten en beveiligers ook in het weekend en ‘s nacht moeten werken. Alle maandelijkse salarissen hieronder staan vermeld in bruto. Deze duiken dus niet onder het minimumloon.

Dit verdient een Machinist

Zodra je de sollicitatie succesvol afrondt, kan de eenjarige opleiding beginnen die de NS voor je betaalt. Gedurende deze training word je ingeschaald in dezelfde salarisgroep als machinisten die al aan de slag zijn. Je krijgt dus meteen een volwaardig maandloon. Op welke trede je begint, hangt af van je leeftijd en eerdere werkervaring.

 • Minimum startsalaris: 2.292,12 euro
 • Maximum startsalaris: 2.997,36 euro

Indien geslaagd voor de basis-opleiding, kun je als machinist na anderhalf jaar doorstromen naar een volgende salarisschaal. Dan mag je ook internationale reizen voor de rekening nemen:

 • Minimum salaris: 2.331,36 euro
 • Maximum salaris: 3.249,72 euro

Vervolgens, na het voltooien van een extra opleiding, kun je nog eens doorgroeien na 2,5 jaar.

 • Minimum salaris: 2.378,52 euro
 • Maximum salaris: 3.506,76 euro

En na vijf jaar als machinist te werken, zet je de laatste stap naar de hoogste salarisschaal waar je in kan belanden.

 • Minimum salaris: 2.431,44 euro
 • Maximum salaris: 3.790,44 euro

Dit verdient een Conducteur

De opleiding tot conducteur duurt zes maanden en net als bij de machinist, wordt het door de NS vergoed en krijg je meteen een volwaardig maandsalaris.

 • Minimum startsalaris: 2.292,12 euro
 • Maximum startsalaris: 2.997,36 euro

Alleen bestaan er minder mogelijkheden voor een conducteur om door te groeien naar een hogere schaal. Eens de opleiding succesvol afgerond is en er binnen één jaar een cursus Engels gevolgd is, kan de conducteur na 3 jaar doorstromen naar een nieuwe loontabel.

 • Minimum salaris: 2.331,36 euro
 • Maximum salaris: 3.249,72 euro

Na drie jaar en nog een talencursus belandt de conducteur in de hoogst mogelijke schaal van de functie.

 • Minimum salaris: 2.378,52 euro
 • Maximum salaris: 3.506,76 euro

Dit verdient een Beveiliger

Net als de conducteur begint een beveiligingsmedewerker eerst met een opleiding van zes maanden die vergoed is door de NS.

 • Minimum startsalaris: 2.292,12 euro
 • Maximum startsalaris: 2.997,36 euro

Intern geworven medewerkers kunnen één jaar na de opleiding doorstromen naar de volgende (en hoogste) salarisschaal van beveiligers. Extern geworven beveiligers kunnen pas doorgroeien zodra ze een contract van onbepaalde duur hebben bemachtigd.

 • Minimum salaris: 2.331,36 euro
 • Maximum salaris: 3.249,72 euro

Werken bij Defensie of de vuilnisdienst

Manners heeft niet alleen de salarissen en het personeelstekort van de NS onder de loep genomen. Check ook wat je per rang kan verdienen bij Defensie. Of hoeveel een vuilnisman maandelijks ontvangt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.