Alrik de Jong
Alrik de Jong Huizenmarkt 13 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Het minimale salaris om in Amsterdam een huis te kunnen huren

Ben je in je eentje op zoek naar een huurwoning in Amsterdam? Fijne dag verder, en tot ziens. Tenzij je een advocaat bent. Dit salaris heb je nodig om een huis te huren in de vrije sector.

Om de totaal gestoorde huizenmarkt in perspectief te zetten, hangen we regelmatig het salaris aan een maximale hypotheek in Nederland. Hoeveel mag je als alleenstaande bijvoorbeeld lenen als je met een minimumloon een huis wil kopen?

Minimaal salaris om huis te huren in Amsterdam

Vandaag richten we ons op het huren van een huis en beperken we ons tot de hoofdstad van Nederland. Wat voor salaris heb je nodig om in de vrije sector een woning, vaak een postzegel, te huren?

Welnu, er zijn twee klassen. Een middeninkomen en alles daarboven. Lees hier meer over over sociale huur, los van de vrije sector.

Middeninkomen

Als je in 2024 een woning in Amsterdam wil huren met een kale huur tussen de 800 en 1.231 euro, moet je salaris tussen de 43.000 euro en 75.364 euro per jaar zijn. Dit is als alleenstaande al niet heel makkelijk.

Huurwoning in vrije sector boven 1.231 euro

Stuit je in 2024 op een huurwoning boven de 1.231 euro per maand, die binnen de ring van Amsterdam nauwelijks te vinden is, dan hanteren woningcorporaties als Ymere tamelijk hoge salariseisen. Jouw bruto jaarsalaris moet in dat geval minimaal 48 keer de kale huur per maand zijn.

Stel dat je een huurwoning vindt met een kale huur van 1.500 euro per maand. Dan moet jouw bruto jaarsalaris minimaal 72.000 euro zijn om het huis te mogen huren. Daarvoor heb je het salaris van een behoorlijke advocaat nodig.

Wat telt mee qua jaarsalaris

Bij je bruto salaris per jaar worden door de woningcorporaties de volgende onderdelen ook meegeteld.

  • Bruto jaarsalaris
  • 13e maand
  • Vakantiegeld

Onder bepaalde voorwaarden tellen ook bonussen, je vermogen of een aanvullende uitkering mee.

Salariseisen voor tweeverdieners

Duidelijk, dat wordt iemand zoeken om een huis mee te huren in Amsterdam. Er kunnen twee huurders op een huurovereenkomst staan. In dat geval telt het tweede bruto salaris ook voor 100 procent mee. Je hoeft niet getrouwd te zijn of een relatie te hebben.

Check het verschil tussen sociale huur en vrije sector op de website van de Rijksoverheid.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.