Pim Jansen
Pim Jansen Samenleving 23 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Kinderen op scholen zijn nu bang dat ze het land uit moeten’

De winst van PVV heeft veel losgemaakt in Nederland, ook onder kinderen. “Ik kreeg berichtjes uit klassenapps van kinderen die tegen hun klasgenootjes zeggen dat ze bang zijn dat ze hier niet meer mogen zijn of blijven wonen”, aldus Marjolein Moorman (PvdA).

Ook de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, heeft zich gericht tot Nederlanders met een andere achtergrond. PVV-leider Geert Wilders doet op zijn beurt water bij de wijn en stelt dat hij premier wil worden van alle Nederlanders, ongeacht culturele achtergrond.

‘Iedereen is gelijk’

“Wij accepteren geen racisme, geen moslimhaat, geen xenofobie. Wij begrijpen jullie angst en de zorgen. Wij staan naast jullie, wij horen bij elkaar.” Dat zegt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema donderdag in een reactie op de verkiezingswinst van de PVV.

Dit salaris verdien je als bodyguard van Geert Wilders

“Lieve Amsterdammers, in deze stad is iedereen gelijk en mag iedereen dezelfde behandeling verwachten”, schrijft de burgemeester via Instagram Stories. “Wij zien de pijn van veel Amsterdammers, de grote zorgen om zichzelf, om hun kinderen en zij stellen zich de vraag ‘mogen wij hier nog zijn?” ‘worden wij wel beschermd als het nodig is’? Het antwoord is ja! Je bent een Amsterdammer, samen vormen wij onze vrije en tolerante stad.”

Eerder werd al bekend dat GroenLinks-PvdA in Amsterdam met meer dan 33 procent van de stemmen de grootste partij is geworden, op basis van de tussenstand. PVV komt volgens deze voorlopige telling uit op 9,5 procent, dat zou bijna een verdubbeling zijn in de hoofdstad vergeleken met 2021 (5,1 procent).

Zorgen bij kinderen op scholen

De Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA) richt zich in een bericht op Instagram Stories tot de kinderen in de stad. “Ik heb vandaag een aantal berichtjes ontvangen van kinderen die verdrietig, boos of bang zijn door de verkiezingsuitslag van gisteren”, schrijft ze. “Ik kreeg berichtjes uit klassenapps van kinderen die tegen hun klasgenootjes zeggen dat ze bang zijn dat ze hier niet meer mogen zijn of blijven wonen. Die berichtjes maken mij heel verdrietig. Maar ze zorgen er ook voor dat ik nog harder mijn best ga doen voor jullie.”

De wethouder zegt verder dat de kinderen niet bang moeten zijn, “want we zullen altijd voor jullie en jullie ouders blijven opkomen”. “Niemand mag in onze stad worden gediscrimineerd, uitgesloten of slecht worden behandeld.”

PVV-leider Geert Wilders: ‘Premier van iedereen’

Zelf deed Geert Wilders, die met PVV verreweg de grootste partij van Nederland is geworden, voor de verkiezingen al water bij de wijn. “Als ik premier word, ben ik dat van alle Nederlanders. Wat je achtergrond ook is”, zei hij dinsdagavond bij het NOS-debat. Andere partijen plaatsen daar vraagtekens bij. “Ik geloof dat er niemand is die dat gelooft”, reageert VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz. Wilders benadrukte dit naderhand nog in zijn overwinningsspeech.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.