Alrik de Jong
Alrik de Jong Nieuws 4 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Alle namen in de Epstein-files: van Michael Jackson tot presidenten

Je kent de gruwelijke documentaire over Jeffrey Epstein Filty Rich vast wel. Over het seksuele roofdier dat vrouwen en meisjes misbruikte en beroemdheden en politici daarbij uitnodigde. Voorheen was het een schandaal zonder namen, op de Britse prins Andrew na. Nu zijn de namen eindelijk vrijgegeven.

Onder hen onder anderen Michael Jackson, Bill Clinton en Donald Trump. Waarom verbaast ons dat niets? Bekijk hier de volledige documenten.

Vrijgegeven documenten Jeffrey Epstein

In vrijgegeven documenten in een zaak van Virginia Roberts Giuffre tegen Ghislaine Maxwell, de handlanger van Jeffrey Epstein, komen namen voor van verschillende invloedrijke personen. Onder anderen de Britse prins Andrew en Michael Jackson. Ook de Amerikaanse oud-presidenten Bill Clinton en Donald Trump worden genoemd in getuigenissen. Maxwell werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor de mensenhandel in minderjarige meisjes om misbruikt te worden.

De op woensdag vrijgegeven documenten bevatten getuigenissen van onder anderen Giuffre en Johanna Sjoberg die zeggen misbruikt te zijn door Epstein. Hun namen en die van andere personen die genoemd werden in getuigenissen, waren eerder nog geanonimiseerd. Dat personen in de getuigenissen worden genoemd, betekent niet dat ze allemaal in verband worden gebracht met seksueel misbruik.

Michael Jackson en Donald Trump

Sjoberg zegt Michael Jackson te hebben gezien in een huis van Epstein in Palm Beach, een stad in Florida. Epstein zou vaak hebben opgeschept over de contacten die hij had. Zo zou Epstein het tegen Sjoberg hebben gezegd wanneer hij net van de telefoon kwam met Hollywoodsterren als Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett en Bruce Willis.

Epstein zou contact hebben onderhouden met Trump, onder andere om een keer bij een van zijn casino’s langs te gaan toen zijn privéjet een tussenstop moest maken in de stad Atlantic City. Sjoberg zou mee zijn gegaan. Over Clinton zou Epstein volgens Sjoberg hebben gezegd dat de oud-president “van jonge meisjes houdt”. De Amerikaanse illusionist en zakenman David Copperfield zou Sjoberg tijdens een diner bij Epstein hebben gevraagd of zij zich er bewust van was dat “meisjes betaald worden om andere meisjes te vinden”.

Prins Andrew meermaals schuldig aan misbruik

Sjoberg en Giuffre noemen ook prins Andrew. Volgens de getuigenissen heeft Andrew zich meermaals schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarigen. Giuffre en de prins schikten in 2022. Alan Dershowitz, een voormalige rechtenprofessor aan de universiteit van Harvard, werd genoemd. Epstein zou volgens de getuigenis van Giuffre het meisje meerdere keren hebben gedwongen om seks te hebben met Dershowitz. Dershowitz zou ook getuige zijn geweest van misbruik van meerdere minderjarige meisjes door Epstein en mensen uit zijn kring. Ook Dershowitz en Giuffre schikten in 2022.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.