Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 22 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Al jaren klachten over game-controller die vermiste Titan bestuurt

Het is nieuws dat de gemoederen wereldwijd bezighoudt: de vermiste Titan die op weg was naar de gezonken Titanic. Er is een precaire situatie ontstaan nu de laatste zuurstof in de onderzeeër begint op te raken. Saillant detail over die duikboot: hij wordt bestuurd met een goedkope gaming-controller waar al jarenlang klachten over zijn.

Naast de bestuurder en drie toeristen – die 250.000 dollar per persoon betaalden – bevindt zich ook Stockton Rush aan boord van de vermiste onderzeeër. Hij is oprichter en CEO van OceanGate, het bedrijf dat de expeditie aanbiedt. In een eerdere video gaf hij een korte rondleiding door de krappe duikboot genaamd Titan. Daarin vertelde hij onder meer dat de boot wordt bestuurd met een simpele gaming-controller. “Ze zijn bedoeld voor 16-jarigen om mee rond te smijten, dus ze zijn robuust.”

Klachten over controller van nog geen 40 euro

Het exacte model gaming-controller betreft een draadloze en lichtelijk aangepaste Logitech G F710. Een controller van nog geen vier tientjes waar de afgelopen jaren al honderden klachten over zijn binnengekomen. Volgens de Daily Mail gaat het om klachten over wegvallende verbinding en zijn de systemen waarop de controller werkt inmiddels verouderd. Met die controller als roer is dus naar zo’n vier kilometer diepte gedoken met de Titan-onderzeeër.

Titan Titanic onderzeeër duikboot vermist
De controller waarmee de Titan wordt bestuurd. (Afbeelding: MediaMarkt)

Er zijn overigens meer eigenaardigheden aan de duikboot. Zo viel het journalist David Pogue op dat de hendels van de Titan simpelweg in een kampeerwinkel gekocht zijn. Hij werd afgelopen zomer uitgenodigd om mee te gaan op een diepzeetocht naar het Titanic-wrak.

Titan is geen submarine

De duikboot wordt subersible genoemd, niet submarine. Dat komt doordat de Titan niet op eigen houtje richting het gezonken schip kan varen. De onderzeeër wordt er op een schip naartoe gebracht, waarna het op eigen voet naar beneden afdaalt. Die afdaling duurt zo’n twee uur, maar dit maal was het contact één uur en drie kwartier na de lancering verloren gegaan. Het is dan ook de vraag of de bestuurder de Titan met de gaming-controller überhaupt naar de Titanic heeft weten te loodsen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.