Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 22 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Betaalbare Jaguar-occasion is de Aston Martin voor Jan Modaal

Een Aston Martin is niet voor iedereen weggelegd. Nieuw kost een sportwagen van het Britse merk je minimaal twee ton en ook voor een occasion betaal je al gauw tienduizenden euro’s. Gelukkig is daar nog de Jaguar XK8, beter bekend als de poor man’s Aston Martin.

Kijken we op verkoopsite Gaspedaal.nl, dan zie we dat bij de goedkoopste tweedehands Aston Martin een vraagprijs staat van bijna 34.000 euro. Een flinke smak geld, al is het niks vergeleken met de duurste occasion van het merk. Die behoort zelfs tot de top 3 duurste tweedehands auto’s van Nederland. Wie voor veel minder geld toch een beetje van dat Aston Martin-gevoel wil proeven, is misschien geïnteresseerd in de Jaguar XK8 of XKR.

Jaguar als betaalbaar alternatief voor Aston Martin

Tja, dat klinkt natuurlijk vreemd, maar deze Jaguar XK kent de nodige gelijkenissen met de Aston Martin. Zo is het eveneens een sportieve GT van Britse makelij, vind je een flinke V8 in de neus (helaas geen V12) en oogt het model voor de meeste leken ook nog eens als een Aston Martin.

Jaguar occasion occasions tweedehands auto Aston Martin
Een Jaguar XK8. (Afbeelding: Unsplash)

De Jaguar is te krijgen als coupé, maar het merendeel werd als cabriolet geleverd – wie specifiek naar cabrio’s zoekt, moet trouwens eens naar deze zomerse tweedehandsjes kijken. Als XK8-variant beginnen occasions bij minder dan 10.000 euro. In dat geval ligt er een 4.0-liter V8 in de neus met 294 pk.

XKR-occasion heeft een supercharger

De XKR-versie werd eveneens aangedreven door een 4.0-liter V8, maar deze achtcilinder was voorzien van een supercharger, waarmee het vermogen groeide tot 363 pk. Na een facelift in 2002 werd de cilinderinhoud uitgeboord tot 4.2-liter, waarmee het vermogen van de XK8 groeide tot 300 pk en dat van de XKR zelfs tot 396 pk. Voor een Jaguar XKR-occasion betaal je al snel zo’n 20.000 euro.

Jaguar occasion occasions tweedehands auto Aston Martin
Een Jaguar XK. (Afbeelding: Jaguar)

Er is overigens een Jaguar-model dat nog meer Aston Martin uitstraalt: de XK. In weze was dit de auto die in 2006 de XK8 en XKR opvolgde. Dit model oogt een stuk moderner en doet nog meer denken aan dat andere Britse sportwagenmerk. Niet gek, want de ontwerper van deze Jaguar, Ian Callum, was onder meer verantwoordelijk voor de Aston Martin DB7 en Vanquish. De goedkoopste occasion kost je iets minder dan 20 mille.

Aston Martin onthult F1 Medical Car als straatauto voor consument

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.