Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Voeding 22 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Is een glas rode wijn per dag gezond? Dit zegt de wetenschap

Een tot anderhalf glas rode wijn per dag wordt in verband gebracht met een lagere kans op hart- en vaatziekten, dementie en longkanker. Toch luidt het advies van het Voedingscentrum om helemaal niet te drinken. Hoe zit dat? Is een flinke bel rode wijn per dag nou gezond of niet?

Dikke plakken brie, vetgemeste ganzenlevers en grote stukken worst. De Fransen harken elke dag opnieuw enorme ladingen rotzooi naar binnen. Toch sterven ze minder vaak aan een vet hart dan inwoners uit andere Europese landen. Dit raadsel staat binnen de voedingswetenschap bekend als de ‘Franse paradox’.

Sommige wetenschappers denken dat de Fransen hun gezonde hart te danken hebben aan de drank waarmee ze alles wegspoelen: rode wijn.

Rode wijn: de sleutel tot de Franse Paradox?

Dichtgeslibde aders die weer schoongespoeld worden met rode wijn. Sommige wetenschappers denken dat het kan.

Het stofje in wijn waarin ze het meest geïnteresseerd zijn, heet resveratrol. Dit is een antioxidant die ook bijvoorbeeld in Japanse duizendknoop wordt gevonden. De Chinezen en Japanners stoppen het al eeuwen in hun traditionele medicijnen, met het idee dat het een gunstige werking op hart- en bloedvaten heeft.

Resveratrol zit ook in de schil van rode en paarse druiven. Zo komt het in rode (en dus niet in witte) wijn terecht. Dat resveratrol de sleutel is tot de Franse paradox, blijft tot op de dag van vandaag echter een twistpunt tussen wetenschappers.

Keihard bewijs voor gezondheidsvoordelen rode wijn ontbreekt

In meerdere grote studies is aangetoond dat gematigde wijndrinkers minder vaak sterven aan hart- en vaatziekten. De vraag is: komt dit door de wijn of door iets anders? Mensen die helemaal niet drinken, doen dit soms omdat ze ooit verslaafd zijn geweest, of doordat ze altijd al een zwakke gezondheid hebben gehad. Sommige mensen die door de week geen wijn drinken, tikken in het weekend twintig bier weg. Gaan gematigde wijndrinkers minder snel dood omdat ze wijn drinken, of omdat ze om andere redenen gezonder zijn dan niet-drinkers? Het is wetenschappers tot nu toe niet gelukt om voor al deze ‘vervuilende’ factoren te corrigeren.

Dat het Voedingscentrum rode wijn niet heeft opgenomen in hun voedingsadvies, komt doordat er niet alleen resveratrol in zit. Alcohol, een ander voornaam bestanddeel, is altijd slecht voor je. Hoewel ze erkennen dat een glas rode wijn (of anderhalf) niet slecht voor je is, zouden ze het niet als gezond adviseren.

De beste wijn om één tot anderhalf glas van te drinken

Gezond of niet is een vraagstuk waarover het definitieve oordeel nog niet kan worden gegeven. Dat één tot anderhalf glas per dag niet zoveel kwaad kan, is de wetenschap het echter wel eens. Op naar de Albert Heijn dus, want daar koop je deze week volgens Vivino de beste rode wijn.

Liever iets drinken waarvan de gezondheidsvoordelen onomstreden zijn? Check dan dit artikel over het drankje waarmee je de kans halveert dat je de op-twee-na-dodelijkste kanker krijgt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.