Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 22 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe plug-in hybride van bekend automerk kost slechts 10.000 euro

BYD is een autoreus uit China die bij ons vooral bekend staat om zijn elektrische modellen. De fabrikant maakt echter meer dan enkel EV’s, zo bewijst ook deze nieuwe plug-in hybride die voor een haast onwerkelijke prijs op de markt wordt gebracht.

We hebben het over de Qin Plus DM-i plug-in hybrid, het nieuwste wapenfeit van BYD in de prijzenoorlog die momenteel gaande is onder Chinese autobouwers. “De prijs zal andere autofabrikanten doen beven.” Dat zijn niet onze woorden, maar die van het merk zelf.

BYD Qin Plus DM-i plug-in hybrid in cijfers

Zoals gezegd gaat het om een stekkerhybride. Anders dan bij de nieuwe Tesla Roadster-killer van BYD, tref je bij deze dit model nog een 1.5-liter verbrandingsmotor met 110 pk onder de kap. De benzinemotor werkt samen met een elektromotor die op zijn beurt een extra 180 pk levert. Wie bijbetaalt, kan zelfs kiezen voor een 197 pk sterke elektromotor.

plug-in hybride BYD Qin Plus DM-i plug-in hybrid 4
(Afbeelding: BYD)

In de bodem ligt een 8,3 of 18,3 kWh-accu, afhankelijk van de uitvoering. Deze batterijen bieden een volledig elektrische actieradius van respectievelijk 55 en 120 kilometer. Let wel, dit is gemeten met de niet zo nauwkeurige CLTC-meetmethode. Wie meer elektrische kilometers verlangt, kan ook kiezen voor de BYD Qin Plus EV, een volledig elektrische variant van dit model met 420 kilometer bereik, die begint bij slechts 14.000 euro.

10.216 euro

De plug-in hybride is nog goedkoper. BYD zet de instapper in de etalage voor 79.800 Chinese renminbi, wat omgerekend neerkomt op 10.216 euro. Je voelt de bui al hangen; de auto is enkel bestemd voor opkomende markten.

plug-in hybride BYD Qin Plus DM-i plug-in hybrid
(Afbeelding: BYD)

Niet alleen zijn in China de gemiddelde autoprijzen lager dan in Nederland, ook zijn de emissie- en veiligheidseisen minder streng, waardoor het eenvoudiger is goedkope auto’s te produceren. Het is overigens niet alleen de Chinese autogigant BYD die dergelijke auto’s bouwt. Ook traditionele, Europese merken spelen erop in. Denk bijvoorbeeld aan de uitzonderlijk goedkope Renault Kwid of deze voor ons onbekende Volkswagen.

Als occasion koop je deze elektrische auto nu al 23 procent goedkoper

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.