Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 13 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Grootste EV-concurrent Elon Musk heeft nu al eigen Tesla Roadster

Terwijl wij geduldig wachten op de Tesla Roadster, komt BYD als grootste concurrent van Elon Musk deze maand al met zijn eigen variant van de super-EV. Maak kennis met de YangWang U9.

De Chinese autofabrikant stootte Tesla in het laatste kwartaal van 2023 van de troon. Waar het Amerikaanse automerk wereldwijd zo’n 484.000 modellen verkocht, wisten de Chinezen maar liefst 526.000 elektrische auto’s te slijten.

BYD komt met Tesla Roadster-concurrent

Van YangWang, het kersverse luxemerk van BYD, verschijnt deze maand al een heuse supercar, uiteraard volledig elektrisch. Zoals je verwacht van een dergelijke auto, kent de super-EV een agressief lijnenspel. Tegelijkertijd blijft de elektrische auto herkenbaar als een BYD-product.

BYD YangWang U9 Tesla Roadster Elon Musk
De achtervleugel lijkt optioneel te zijn. (Afbeelding: YangWang)

En ook de cijfers van deze Tesla Roadster-concurrent liegen er niet om. Dankzij maar liefst vier elektromotoren komt het totaalvermogen uit op een buitensporige 1.308 pk (maar nog wel minder dan dit model). Hiermee sprint de YangWang U9 in minder dan 2 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur. De topsnelheid is begrensd op 300 kilometer per uur.

YangWang U9 draait Elon Musk tureluurs

Deze elektrische auto uit de koker van BYD kan overigens nog een leuk trucje. Doordat er een elektromotor bij elk wiel is geplaatst, kan de gehele elektrische auto draaien als een tank. Dit doet de U9 door twee wielen aan de ene kant naar voren te laten rijden, terwijl de twee wielen aan de andere kant juist achteruit draaien. Handig, als je vlug wil omkeren om te zien waar Elon Musk in zijn Tesla Roadster blijft.

BYD YangWang U9 Tesla Roadster Elon Musk
(Afbeelding: YangWang)

Ook van binnen is deze elektrische auto een ware supercar. Niet alleen treed je binnen via vleugeldeuren, ook doet het interieur van de YangWang U9 denken aan dat van een McLaren. Hoewel ook dit BYD-product is voorzien van een aantal schermen op het dashboard, blijft een reusachtig, centraal geplaatst infotainmentscherm afwezig. Een verademing. Hoeveel de EV moet gaan kosten is nog niet duidelijk, maar zeker is dat Elon Musk zijn borst nat mag maken.

De MG Cyberster is een Tesla Roadster voor wie niet kan wachten

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.