Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Voeding 19 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel kopjes koffie halveert de kans op twee na dodelijkste kanker

Een gematigde koffieverslaving is niet alleen goed voor je hart, maar heeft meer gezondheidsvoordelen. Zo verkleint een aantal koppen koffie per dag de kans op een van de dodelijkste vormen van kanker met 50%.

Genot en gezondheid liggen in het leven zelden op één lijn. Dat wat het allerlekkerst is − alcohol, sigaretten en alles wat je na een werkdag naar binnen schuift op het station − is ook het allerslechtst voor je. Hierop bestaat één uitzondering: koffie. Je koffieverslaving hoef je niet te bevechten. Je mag hem vieren. Tot een kopje of zes per dag zijn de gezondheidsvoordelen onomstreden.

De gezondheidsvoordelen van koffie

In het boek How Not to Die: Discover the Foods Scientifically Proven to Prevent and Reverse Disease geeft voedingswetenschapper Michael Greger voedingstips om je te beschermen tegen een vroege dood. Hierover schreven we eerder een artikel, waarin we de gezondheidsvoordelen van bonen en kurkuma uitlichtten. Wellicht zit je niet te springen om driemaal per dag bonen te eten, maar het dagelijks drinken van een sloot koffie is waarschijnlijk veel minder een straf.

koffie gezondheid kanker
Ook Mark Rutte is een groot koffieliefhebber (Bron: ANP)

Binnen de wetenschap bestaat geen twijfel over de aanzienlijke gezondheidsvoordelen van het drinken van koffie. Zo zorgen 2 tot 4 kopjes koffie per dag volgens het Voedingscentrum voor 10% minder kans op hartziekten. 5 kopjes koffie per dag verkleint de kans op diabetes type 2 met 30%. Een koffieverslaving behoort dus niet tot de verslavingen waar je ieder jaar een maand pauze voor in hoeft te lassen.

Koffie halveert de kans op twee na dodelijkste kanker

Michael Greger laat in zijn boek zien dat het hiermee niet ophoudt. Hij verwijst naar een meta-analyse waaruit blijkt dat koffie eveneens de schadelijke effecten van andere genotsmiddelen tegengaat. Dit komt met name doordat koffie goed is voor je lever. Precies: het orgaan dat de meeste klappen opvangt van een avondje zuipen.

Wetenschappers ontdekten dat stevige koffiedrinkers hun kans op leverkanker met 50% verkleinen ten opzichte van mensen die weinig tot geen koffie dronken. Bij alcoholisten bleek het drinken van koffie de schade door hun overmatige alcoholconsumptie te verlichten. Alcoholisten die 4 kopjes per dag dronken, hadden minder last van ontstekingen aan hun lever.

Leverkanker is volgens het WHO de op twee na meest dodelijke vorm van kanker (na long- en darmkanker). Hoewel stoppen met alcohol het meest effectief is om geen leverkanker te krijgen, scheelt het drinken van een kop koffie of zes per dag ook een slok op een borrel.

Meer voordelen van koffie

En ook daarmee houden de voordelen van koffie niet op. Lees hier op welke manier het drinken van koffie bijdraagt aan meer focus.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.