Dennis Mons
Dennis Mons Tech 25 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

RIP GIF-uitvinder Stephen Wilhite: een ode aan zijn heerlijke ongein

Stephen Wilhite is helaas op 74-jarige leeftijd overleden aan Covid. Wie zegt u, wellicht met een GIFje als reactie? Hij dus. Hij vond GIFjes uit!

Stephen Wilhite was de uitvinder van een hoop heerlijke ongein die we vandaag de dag posten. De Amerikaan verzon de GIFjes (Graphic Interchange Format) bij CompuServe in de 80’s en het werd razend populair (tot de .PNG het overnam). Desalniettemin bleef het bestandsformaat hangen en is het nog altijd een van de meest gebruikte formats ooit. Wilhite ging in 2000 met pensioen en bracht zijn laatste jaren door met reizen, kamperen en het bouwen van modeltreinbanen. 

GIF; KIF OF DJIF?

We  hebben dus een hoop te danken aan de Amerikaan. Toch blijft een belangrijke vraag hangen: Is het Djif of Kif? Amerikanen weten ook nooit zo goed hoe ze GIF moeten uitspreken, het bestandsformaat dat nu vooral bekendstaat om ultrakorte en herhalende videootjes die gedeeld worden op sociale media. De Dikke van Dale stelt: beide uitspraken zijn goed, maar de bedenker van het bestand gaf in 2013 in hoogsteigen persoon uitsluitsel toen hij een Life Time Achievement Award kreeg tijdens de Webby’s. Check:

Dancing banana en andere GIFs

Laten we eerlijk zijn; deze man heeft ons internet simpelweg verbeterd. Het begon allemaal met een dansende baby, maar we namen er een loopje mee. Inmiddels worden hele gesprekken gevoerd met alleen GIFs, want soms dekt zo’n bewegend plaatje veel beter de lading dan een lap tekst.

Dus ter ere van Stephen Wilhite: hier onze top zes van ‘stomme’ (vroege) GIFs.

1. Dancing Baby

GIF
De meest klassieke GIF: Dancing Baby

2. Dansbanaan

GIF

3. Crying guy

GIF

4. RAPTORS!

GIF

5. Beste applaus ooit van Orson Welles

GIF

6. Deal with it Doge

GIF

Dikke kans dat al deze GIF-files inmiddels miljoenen waard zijn als NFT’s. Dus we raden aan: maak er zelf ook een hoop! Wellicht kun je er rijk door worden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.